Republica Moldova a intrat în topul celor mai mari țări exportatoare de cereale din regiunea de Cooperare Economică a Mării Negre (OCCEMN), din 2021. În listă mai sunt: Ucraina, Rusia, România și Bulgaria, relevă un studiu al Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN). În 2021 exporturile de cereale din 13 state din regiune au înregistrat un salt de 22,9% faţă de 2020 şi au ajuns la un maxim istoric de 29,3 miliarde de dolari, transmite AGROMEDIA, cu referire la Jurnal.md.
Studiul relevă că regiunea OCEMN, care cuprinde și Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Grecia, Moldova, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia, a reprezentat aproximativ o cincime din producția mondială de grâu, orz, secară și ovăz, precum și 19,2% din exporturile de cereale în 2021.
Lider regional la exportul de cereale rămâne Ucraina
Lider a fost Ucraina, care a câștigat 11,8 miliarde de dolari din exporturi de cereale în 2021, urmată de Rusia, cu exporturi de 9,2 miliarde de dolari, România - cu exporturi de 4,3 miliarde dolari şi Bulgaria - două miliarde dolari.
Exporturile de cereale din Moldova au fost de circa 370 milioane de dolari, cu puţin sub nivelul exporturilor de cereale din Turcia - 420 milioane dolari, dar mai mari ca cele din Grecia - 290 mlioane dolari.
Restul țărilor membre OCEMN - Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Macedonia de Nord - au raportat livrări nesemnificative de cereale, deoarece producția locală este destinată în principal pieței interne.
Cerealele - 11,7% din totalul exporturilor şi 2,7% din PIB-ul Moldovei în 2021
Nivelul de importanță al industriei cerealelor pentru economia generală variază între țările din regiune.
Dintre statele membre OCEMN, șase au fost exportatori net de cereale, respectiv Ucraina, Rusia, România, Bulgaria, Serbia și Moldova.
Un exemplu remarcabil este Ucraina, susţin autorii studiului. Cerealele au reprezentat aproximativ 1/5 din exporturile totale ale Ucrainei și au fost echivalente cu 6% din PIB-ul țării în 2021.
La acest capitol, Moldova este pe locul doi, deoarece cerealele au reprezentat 11,7% din totalul exporturilor pe parcursul anului 2021 şi 2,7% din PIB. S-au remarcat și alte trei țări - România, unde cerealele au reprezentat 4,9% din totalul exporturilor în 2021, Bulgaria (4,8%) și Serbia (3,6%).
Restul de șapte țări au fost importatoare nete, deși s-a constatat că nevoia de cereale importate este relativ scăzută în regiune. Importurile totale de cereale în 2021 s-au ridicat la 6,9 miliarde de dolari sau doar 0,2% din PIB-ul combinat al regiunii.
Principala cereală exportată de statele OCEMN în anul monitorizat, a fost grâul cu livrări de 16 miliarde de dolari, urmat de porumb cu 9,9 miliarde de dolari și de orz cu 2,9 miliarde de dolari.
În ceea ce privește producția, Rusia, Ucraina și Turcia au reprezentat împreună 16,3% din producția globală de grâu în 2021, sau 125,8 milioane tone în total, urmate de România și Bulgaria cu cote de 1,4% și 1%, sau 10,4 milioane de tone și 7,3 milioane de tone, respectiv. În ceea ce privește producția de porumb, regiunea OCEMN a condus și ea la nivel global, cu o pondere de 7,7% din producția globală în anul analizat.
Ucraina a fost cel mai mare producător, contribuind cu 3,5% la producția globală, urmată de Rusia cu o cotă de 1,3%, România cu 1,2%, Turcia cu 0,6% și Serbia cu 0,5%.
Studiul relevă că Moldova a avut în 2021 o producţie de circa 1,57 milioane tone de grâu, sau 0,2% din producţia globală, şi 2,79 milioane tone de porumb - circa 0,23% din producţia globală.
Cine importă cereale
În 2021, Azerbaidjan a fost țara din regiune cu cea mai mare pondere a cerealelor la import, adică 3,3%. Acest lucru se explică prin dependența țării de importurile de cereale - în special grâu - pentru a-și satisface cererea internă. Alte patru țări prezintă, de asemenea, o pondere peste medie a cerealelor în importurile totale - Armenia (1,7%), Georgia (1,6%), Turcia (1,6%) și Albania (1,5%). Acest lucru este legat de dependența lor de importurile de grâu și porumb.
La celălalt capăt al spectrului se află Moldova, Macedonia de Nord, Bulgaria, Ucraina, Rusia și Serbia, unde cerealele au reprezentat mai puțin de 0,5% din totalul importurilor în 2021. Principala cereală importată de aceste țări este orezul, deoarece nu este cultivat la la scară comercială, din cauza factorilor climatici nefavorabili.
Din punct de vedere al produsului, grâul a fost principala cereală importată de țările OCEMN în 2021, cu o pondere de 56,3% în totalul importurilor de cereale. A fost urmat de porumb (23,5%), orz (1,8%) și orez (7,1%). Restul de 1,2% din importurile de cereale în cursul anului au fost hrișcă, mei, secară, ovăs etc.