ȘI SFECLA DE ZAHĂR BATE ÎN ACEST AN ORICE RECORD. Câte tone la hectar adună unul dintre cei mai mari producători din Moldova

23 sep 2021
Acum o săptămână a demarat procesul de recoltare al sfeclei de zahăr. Potrivit administratorului Agro-SZM Südzucker Moldova, Victor Hropotinschi, unul dintre cei mai mare producător de sfeclă de zahăr din Moldova, în acest an volumul este unul mult peste așteptări.
 
„Din cele 2 700 ha cultivate, am reușit să recoltăm deja 300 ha și volumul este de cca 60 tone per hectar. Este pentru prima dată când adunăm o astfel de cantitate, e una record. Procesul a început cu o săptămână mai devreme, însă cantitatea de zahăr în cultură este mai mică decât în anii precedenți. Recolta merge direct la procesare, pentru a obține o tonă de zahăr este nevoie de cca 8 tone de sfeclă, dar dată fiind cantitatea de zahăr, cred că în acest an va fi nevoie de 9 tone”, a declarat antreprenorul pentru AGROMEDIA.
 
Întrebat dacă volumul record va fi succedat de diminuarea prețului la zahăr, dl Hropotinschi ne-a spus că cei care vând cunosc mai bine situația. Dar, potrivit lui, din cauză că s-au majorat toate resursele utilizate pentru cultivare și procesare, în acest an s-ar putea ca zahărul să își mențină prețul actual.
 


Recolta variază între 50 și 60 tone per hectar
 
Victor Mandraburca, director Materie Primă „Moldova Zahăr”, ne-a comunicat că au început recoltarea din 20 septembrie. „Încă nu am dat start procesării, așa că nu pot să vă spun cu siguranță care este recolta per ha. Estimativ, e cam de 50 tone per ha. Compania noastră deține sub 7 mii ha și de luni vom începe procesarea”, ne-a relatat sursa.
 
Despre sfeclă vorbind, acum 10 ani aceasta a fost cea mai răspândită și mai importantă cultură pentru fermierii din nordul țării și pentru industria prelucrătoare. În ultimii 4-5 ani însă și suprafețele, și producția s-au micșorat considerabil din cauza schimbărilor climatice. În anii 2017-2019, suprafața recoltată era de 18,4 mii ha. Recolta medie obținută în perioada menționată constituia 393,7 chintale la hectar (un chintal este egal cu o sută kg).
 
În 2019, Compania Südzucker Moldova anunța că randamentul mediu de sfeclă de zahăr în zonele de materie primă a Südzucker Moldova a fost de aproximativ 46 t/ha, iar în 2018 - puțin mai mult de 40 t/ha (media națională a fost de aproximativ 37 t/ha din cauza pierderilor mari datorate calității extrem de scăzute a materiilor prime). În anul de referință, potrivit companiei vizate, fermierii au avut noroc de vreme, pentru că în 2018 o cantitate semnificativă a precipitațiilor a căzut în iulie, iar apoi culturile rădăcinoase care erau deja destul de mari au fost expuse la efectele nocive ale secetei extreme timp de aproape trei luni.  
 
Experții anunțau că suprafața recoltei din 2020 va scădea ușor din cauza stocurilor semnificative de zahăr, stagnării pieței europene a zahărului și contrabandei în masă de zahăr din Ucraina către piața din Moldova, care a crescut în special în ultimii doi ani. Dar deja în sezonul agricol din 2021, consiliul companiei intenționa să mărească suprafețele contractate pentru plantațiile de sfeclă de zahăr la un nivel optim.

 
loading ...