TÂRGUL PRODUCĂTORILOR AUTOHTONI CĂMARA FEST: În campania electorală politicienii veneau mai des pe aici

09 aug 2021
Ediția din 7 și 8 august a Târgului producătorilor autohtoni „Cămara Fest” organizat de Federația Națională a Fermierilor și Pretura Buiucani și desfășurat în Parcul „Alunelul” a adunat din nou zeci de fermieri și sute de cumpărători. Diana Crudu, „nașa” evenimentelor cu gust, spre deosebire de politicienii noștri, e prezentă în mica piață, care e mai mult decât un bazar, de dimineață. Trece pe la fiecare producător, îl salută, îi ascultă păsul și îi urează baftă. Să vândă toată marfa pe care a adus-o cu sine și pentru care a muncit un an întreg.

De această dată, Cămara Fest a fost vizitată și de tânăra deputată PAS, Marcela Nistor, membră a Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, care a procurat afine și multe alte gustoșenii de-ale verii. În rest, alte figuri politice micii producători n-au prea văzut. Cu excepția lui Ilian Cașu de la Partidul Nostru, care este prezent la toate edițiile și care are o abordare aparte față de evenimentul care reprezintă o adevărată salvare și sărbătoare pentru fermieri. Diana a postat pe pagina sa de Facebook un îndemn către ceilalți 100 deputați, să vină să pună umărul la micile afaceri ale celor care investesc bani, timp și suflet în marfa proaspătă de la tarabe.

70 la sută din partidele incluse în goana pentru parlamentare au trecut pe aici

Solicitată de AGROMEDIA (portalul nostru este partener media al evenimentelor – n. red.), Diana Crudu ne-a comunicat că organizează aceste târguri deja de trei ani.

„Și am observat că prezența persoanelor publice, în special din politică, este mai masivă în perioada campaniilor electorale. Înainte de alegerile parlamentare din acest an cam 70 la sută dintre candidați și partide au fost prezenți la „Alunelul”. Combinau aflarea lor aici, împărțeau materiale electorale, mai cumpărau câte ceva, mai discutau cu producătorii, mai făceau un live, mai niște poze.  Suntem la a patra zi de cele două ediții și au venit doar prietenii noștri deputați.  Restul nu au manifestat mare sprijin și interes. Marcela Nistor nu pierde niciun weekend. Ea face parte din generația tânără de politicieni, școlită la București. Tare sper să vină și ceilalți parlamentari, pentru că peste 80 de producători aduc marfă de vânzare. Și au atât de multă! Și sunt atât de disperați... Piersici, struguri, pomușoare, prune și multe alte produse pe care trebuie să le vândă ca să-și răscumpere munca. Personal, voi valorifica fiecare cm pătrat din locul destinat Târgului ca să pot ajuta cât mai multă lume”, ne-a spus Diana.

Potrivit ei, strugurii și fructele de sezon s-au vândut în acest weekend ca și apa rece de vară. „Ți se rupe sufletul când vorbești cu ei și-ți spun că li se strică recolta de mure, de zmeură. La ediția din 21 și 22 august apicultorii vor ceda tarabele producătorilor cu produse perisabile”, a mai subliniat organizatoarea.

Ne este sete de fapte bune

Diana ne-a spus că oamenii chiar pleacă acasă împliniți.

„Când ieri producătorii de cașcavaluri de la Pelinia, Drochia, au spus că sunt atât de fericiți că au reușit să vândă la această ediție și au adunat bani ca să-și achite rata la credit... O problemă majoră pentru fermieri. Cred că asta vorbește despre multe. Mai mulți au plecat cu golul acasă. N-a rămas niciun bob de mure, zmeură, afine. Ceea ce se vinde la Târgurile producătorilor locali oamenii pot găsi fie în supermarketuri, fie în piețele de alături, dar vin la edițiile noastre. Pentru că R. Moldova îi lipsesc evenimentele în jurul cărora să se solidarizeze oamenii. Politicul a generat și livrat foarte multă informație și energie negativă și oamenii au trăit o parte din timp într-o apatie totală. Dar am înțeles că atunci când moldoveanul are ocazia să pună umărul la o faptă bună, în proporție de 90 la sută, niciodată nu va refuza. De ce vin și numărul vizitatorilor crește? Pentru că ei înțeleg că oamenii care vând sâmbăta și duminica în parc, în gaz de eșapament, în căldură, în praf sunt producătorii care de luni până vineri stau la producere și e un efort enorm să stai două zile în picioare și luni iar să revii în câmp sau în secții.

Eu deja recunosc oamenii după fețe, se fidelizează clientela și asta bucură, ca și atunci când avem feedback pozitiv de la cumpărători. Nu le poți intra la toți în voie, unii spun că prețurile sunt un pic mai mari decât în altă parte, dar nimeni nu le poate indica fermierilor la ce preț să își vândă marfa”,
a precizat sursa.

Băiatul cu zmeura din postările ei a reușit să o dea pe toată. De altfel, în aceste două zile s-au vândut cca 700 kg de zmeură, și asta în ciuda faptului că străzile au fost blocate. Oamenii parcau la câțiva kilometri distanță, veneau pe jos până la Târg și se întorceau înapoi cu mâinile încărcate.

„Și asta pentru că ni s-a dat șansa să facem un lucru bun, ocazii ce ne sunt oferite atât de rar... Ne este sete de fapte bune”, a conchis Diana Crudu. Și noi suntem de acord cu ea.

Ne revedem pe 21 și 22 august. Și nu uitați că viața are gust. Și acest gust îl găsim la Cămara Fest!


 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022
Știri recomandate

VINUL DE LA CRAMA MIHAI SAVA, O ADEVĂRATĂ POEZIE! Istoria micului producător de la Costești o savurați la Cămara Fest

05 oct 2021

FLORILE CĂTĂLINEI PENTRU CURTE ȘI GRĂDINĂ. „E o afacere de familie în devenire, vrem să ne extindem. Dorim să fim florari veritabili”

24 sep 2021

TÂRGUL CĂMARA FEST: Peste 95 la sută din producători au studii superioare. Din ce domenii vin locuitorii celui mai unit „sătuc”

24 sep 2021

PRODUCĂTOAREA ÎNDRĂGOSTITĂ DE MURE. Cum a ajuns Irina Pompuș să cultive aceste pomușoare și de ce le iubește atât de mult

08 sep 2021

TÂRGUL PRODUCĂTORILOR AUTOHTONI CĂMARA FEST: În campania electorală politicienii veneau mai des pe aici

TÂRGUL PRODUCĂTORILOR AUTOHTONI CĂMARA FEST: În campania electorală politicienii veneau mai des pe aici

TÂRGUL PRODUCĂTORILOR AUTOHTONI CĂMARA FEST: În campania electorală politicienii veneau mai des pe aici

loading ...