TOPINAMBURUL – o oportunitate profitabilă pentru agricultura autohtonă. Va fi lansat un proiect - pilot destinat investitorilor

19 oct 2021
Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a avut o ședință cu experții unei companii, specializați în oferirea consultanței în managementul și dezvoltarea afacerilor. Subiectul întrevederii a fost topinamburul, cultura ce presupune a fi o nouă oportunitate de investiții în agricultura autohtonă pentru investitori.

Părțile prezente în cadrul întâlnirii au discutat despre conceptul modelului de business pentru cultura de topinambur, au analizat investițiile și infrastructura necesară pentru lansarea unui proiect-pilot în țara noastră.

„Topinamburul este o plantă ce devine tot mai răspândită, cu un potențial competitiv pe piață și care aduce un profit consistent, mai ales că nu necesită o suprafață mare de teren pentru a fi cultivată”, a declarat Vasile Șarban.

Oficialul a subliniat faptul că aplicarea tehnologiilor moderne și soluțiilor inovative, ar face posibilă obținerea unor produse noi, benefice pentru sectorul producerii furajelor, pentru domeniul alimentar, al sănătății și cel veterinar. În contextul în care, topinamburul este cunoscut drept o sursă de producere a combustibilului din biomasă, având proprietăți melifere etc.

Menționăm că, producția de topinambur ajunge la o medie de 40 t/ha. Pentru comparație, dacă dintr-un hectar de sfeclă de zahăr se obține circa 2.2 tone de zahăr, atunci dintr-un hectar de topinambur pot fi obținute circa 4,8 tone de fructoză, ce este utilizată ca înlocuitor de zahăr de către persoanele ce suferă de diabet.

„Această cultură este uitată de moldoveni, însă ar pute aduce profituri veritabile, motiv pentru care proiectul pilot va fi elaborat și destinat investitorilor cointeresați în dezvoltarea afacerilor agricole în Republica Moldova”, a conchis Secretarul de Stat al MAIA.
 
 
Top știri

Hibridul Buckfast - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

SISTEME DE IRIGARE ÎN LIVEZI. Tipuri. Avantaje și dezavantaje

25 mai 2022

DE ZIUA COPIILOR, PICII SUNT VÂNZĂTORI LA ECOLOCAL

25 mai 2022

CONTROLUL BURUIENILOR ÎN LIVEZI. Ghid practic pentru pomicultori

24 mai 2022

ZMEURA – O CULTURĂ PROFITABILĂ. Tot mai mulți agricultori din Moldova aleg să planteze acest bacifer

24 mai 2022

PROIECTE DIN DOMENIUL IRIGĂRII, FINANȚATE DE AGENȚIA FRANCEZĂ DE DEZVOLTARE

24 mai 2022

TOPINAMBURUL – o oportunitate profitabilă pentru agricultura autohtonă. Va fi lansat un proiect - pilot destinat investitorilor

TOPINAMBURUL – o oportunitate profitabilă pentru agricultura autohtonă

Va fi lansat un proiect - pilot destinat investitorilor

TOPINAMBURUL – o oportunitate profitabilă pentru agricultura autohtonă. Va fi lansat un proiect - pilot destinat investitorilor

loading ...