TOPINAMBURUL – o oportunitate profitabilă pentru agricultura autohtonă. Va fi lansat un proiect - pilot destinat investitorilor

19 oct 2021
Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a avut o ședință cu experții unei companii, specializați în oferirea consultanței în managementul și dezvoltarea afacerilor. Subiectul întrevederii a fost topinamburul, cultura ce presupune a fi o nouă oportunitate de investiții în agricultura autohtonă pentru investitori.

Părțile prezente în cadrul întâlnirii au discutat despre conceptul modelului de business pentru cultura de topinambur, au analizat investițiile și infrastructura necesară pentru lansarea unui proiect-pilot în țara noastră.

„Topinamburul este o plantă ce devine tot mai răspândită, cu un potențial competitiv pe piață și care aduce un profit consistent, mai ales că nu necesită o suprafață mare de teren pentru a fi cultivată”, a declarat Vasile Șarban.

Oficialul a subliniat faptul că aplicarea tehnologiilor moderne și soluțiilor inovative, ar face posibilă obținerea unor produse noi, benefice pentru sectorul producerii furajelor, pentru domeniul alimentar, al sănătății și cel veterinar. În contextul în care, topinamburul este cunoscut drept o sursă de producere a combustibilului din biomasă, având proprietăți melifere etc.

Menționăm că, producția de topinambur ajunge la o medie de 40 t/ha. Pentru comparație, dacă dintr-un hectar de sfeclă de zahăr se obține circa 2.2 tone de zahăr, atunci dintr-un hectar de topinambur pot fi obținute circa 4,8 tone de fructoză, ce este utilizată ca înlocuitor de zahăr de către persoanele ce suferă de diabet.

„Această cultură este uitată de moldoveni, însă ar pute aduce profituri veritabile, motiv pentru care proiectul pilot va fi elaborat și destinat investitorilor cointeresați în dezvoltarea afacerilor agricole în Republica Moldova”, a conchis Secretarul de Stat al MAIA.
 
 
Top știri

VIOREL ORLOVSCHI despre GLOBAL.G.A.P., prețul la mere și plantarea livezilor intensive

15 nov 2021

VIDEO: START SEZONULUI DE PLANTARE A PUIEȚILOR. Unde găsim material pomicol autorizat și certificat

02 nov 2021

AVOCATUL DIANEI CRUDU: PLEDĂM NEVINOVAT! Dosarul va ajunge la CtEDO!

24 nov 2021

A DAT START AFACERII CU 4 STUPI DE ALBINE, ÎN PATRU ANI ARE O PRISACĂ DE 300 DE FAMILII

12 nov 2021

BAYER – lansează cel mai performant și stabil hibrid Dekalb DKC 5092 pe piața din Republica Moldova

24 nov 2021
Din aceiași categorie

FERMIERII INTERESAȚI DE REGULILE PRIVATIZĂRII TERENURILOR, instruiți în cadrul unui curs

02 dec 2021

OLEG TIRSINA, PEPINIERA VOINEȘTI: Anul acesta am exportat în premieră în Federația Rusă material săditor de nuc

02 dec 2021

TRAGEDIE LA CĂPRIANA: O fetiță de 3 ani a murit din cauza unui tractorist beat

02 dec 2021

LEVĂNȚICĂ ȘI SALVIE LA COLEGIUL DIN RÎȘCANI. Elevii vor produce uleiuri eterice. Cât costă proiectul

01 dec 2021

NOI OPORTUNITĂȚI ÎN COMERȚUL DINTRE R. MOLDOVA, UCRAINA ȘI UE. Ce prevede Amendamentul

01 dec 2021

TOPINAMBURUL – o oportunitate profitabilă pentru agricultura autohtonă. Va fi lansat un proiect - pilot destinat investitorilor

TOPINAMBURUL – o oportunitate profitabilă pentru agricultura autohtonă

Va fi lansat un proiect - pilot destinat investitorilor

TOPINAMBURUL – o oportunitate profitabilă pentru agricultura autohtonă. Va fi lansat un proiect - pilot destinat investitorilor

loading ...