TRECEM LA PIAȚA LIBERĂ. Moldovenii își vor putea alege furnizorul de gaze sau electricitate

08 nov 2023
Consumatorii casnici de gaze sau electricitate își vor putea schimba furnizorii. Informația a fost făcută publică de către ministrul Energiei, Victor Parlicov, și directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii. Sunt, însă, și anumite reguli: să achiți toate datoriile plus încă o taxă de echitate, transmite AGROMEDIA, cu referire la TRM
 
Guvernul a pregătit tranziția la piața liberă prin separarea activităților de producere - transport - furnizare, un element important solicitat de Uniunea Europeană prin așa-numitul pachet trei energetic.
 
Logica era anume așa, noi avem o singură infrastructură și nu are rost fiecare furnizor, fiecare producător de gaze sau de energie electrică să-și construiască sârmele lui în paralel și să dea energie în priză la fiecare om, a menționat  ministrul Energiei, Victor Parlicov.
 
Pentru prima oară avem cu adevărat opțiuni și noi foarte mult am muncit ca să avem o piață deschisă, ca să avem mai mulți participanți la piață și consumatorul să poată alege între furnizori. Piață deschisă și piață liberă asta nu înseamnă junglă, asta nu e piață sălbatică, a spus Victor Parlicov.
 
Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, a explicat că atunci când consumatorii își schimbă furnizorul, de exemplu, trec de la „Moldovagaz” la o companie care activează pe piața liberă și nu are obligația de stat să aprovizioneze toată populația, trebuie să își achite toate datoriile. Mai mult, li se calculează o taxă de echitate, asta înseamnă că devierile tarifare negative acumulate de „Moldovagaz” se pun pe seama tuturor consumatorilor.
 
Chișinău și Bălți sunt centre de consum foarte mari, adică cu un număr de consumatori mai mare, cu volum de consum mai mare și, respectiv, cheltuielile unitare la un metru cub sau la un kilometru de rețea de distribuție sunt mai mici și, respectiv, și tariful este mult mai mic comparativ, de exemplu, dacă luăm Taraclia, luăm Gagauz Gaz sau luăm alte companii, a spus Vadim Ceban.
 
Pachetul trei energetic presupune legi antimonopol în energie și a fost aplicat de guvern. Elementul central este separarea activității de transportare a energiei de furnizare. Adică sistemul electroenergetic și conductele de gaze trebuie să fie gestionate de operatori independenți care să permită accesul în condiții egale tuturor furnizorilor.
loading ...