SEMINAR: Umiditatea solului în practicile agricole moderne

24 apr 2024
În condițiile schimbărilor climatice cu care se confruntă fermierii în ultimii ani, se discută foarte mult despre necesitatea instalării sistemelor de irigare, tipul acestora, performanța etc. Cercetările în această direcţie se axează numai spre sporirea recoltelor culturilor agricole, iar solul, asupra căruia se aplică, nu este studiat detaliat sau se evaluează numai ca consecinţă a impactului.
 
Cercetările, însă, trebuie să fie direcţionate asupra ecosistemului solului în totalitate, vizând îmbunătăţirea stării ecologice a solului şi stabilirea nivelului optim al impactului, care nu ar conduce la destabilizarea echilibrului ecologic, susțin cercetătorii A. Coronovschi, A. Tărîţă, V. Jabin, Institutul de Ecologie şi Geografie al AŞM.
 
Având în vedere capacitatea mare de tampon a cernoziomurilor este necesar ca factorii şi procesele responsabile de stabilitatea ecosistemului în ansamblu să fie estimaţi şi monitorizaţi.
 
Irigările trebuie efectuate cu monitorizare strictă și măsurare a cantității de apă din sol. Menţinerea umidităţii solului la nivele mai înalte decât cel optim, (0,7‑0,9)CC, conduce la condiţii anaerobe periodice, la micşorarea pH-lui soluţiei solului, la desorbţia activă a cationilor de Ca2+ şi levigarea acestora în apele freatice. Drept rezultat, poate avea loc atât dehumificarea cât şi modificarea structurii solului.

Modificând regimul de umiditate a solului (irigare, desecare, drenaje, tehnologii agrotehnice), este necesar să se ţină cont de limitele lui optime, în care procesul desolificare are o influenţă pozitivă asupra stabilităţii echilibrului ecologic al solului. Din acest punct de vedere, graniţele optime ale regimului de umiditate sunt 0,7CC – limita de jos şi 0,9CC – limita de sus.
 
Amintim că producătorii de fructe din Nordul au ocazia, la sfârșitul săptămânii, 26 aprilie, să participe la Seminarul cu tema: „Inovații în irigarea și fertilizarea plantațiilor multianuale”. Vor fi abordate teme actuale precum: Inovații în gestionarea umidității solului și a irigării pomilor în plantațiile multianuale; Sisteme automatizate de irigare și fertigare utilizate în plantațiile multianuale; Fertilizarea pomilor fructiferi pentru a obține o producție înaltă, calitativă și stabilă.
 
Seminarul va fi un forum de discuție util pentru fermieri, centrat pe tema actuală: Umiditatea solului în practicile agricole moderne. Participanții vor avea oportunitatea de a afla multe informații practice despre proprietățile fizice ale solului și teoria umidității, oferindu-le o bază solidă pentru înțelegerea modului în care acest factor influențează producția agricolă. Un accent deosebit va fi pus pe diversele metode de măsurare a umidității solului, de la tehnici tradiționale la cele mai recente tehnologii avansate, oferind fermierilor o perspectivă completă asupra opțiunilor disponibile în gestionarea apei în sol.
 
În plus, seminarul va explora aplicarea practică a datelor obținute din măsurători, inclusiv impactul apei asupra solului și a recoltei. Se va discuta despre beneficiile automatizării în irigare și cum aceste sisteme pot spori eficiența și randamentul fermelor. Într-o lume agricolă în continuă schimbare, discuțiile despre modurile de a adapta practicile la aceste schimbări și de a promova o agricultură durabilă vor fi deosebit de relevante.
 
Seminarul oferă o platformă ideală pentru schimbul de idei și experiențe între fermieri și experți în domeniu, și reprezintă o oportunitate valoroasă de a învăța, de a împărtăși și de a colabora pentru a găsi soluții inovatoare și eficiente pentru gestionarea umidității solului și a apei în agricultură, explică Sergiu Smocinschi, specialist în agricultură de precizie, speaker la eveniment.
 
Evenimentul este organizat de Asociația Moldova Fruct cu suportul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.
  Gazda: „Prime Line Fruct” SRL, administrator Vrabie Roman.

Agenda seminarului vedeți AICI.
Pentru participare la seminar înregistrarea este obligatorie.
Pentru înregistrare, contactați Roman Jucovschi: rjucovschi@moldovafruct.md, tel: 068855144.
loading ...