Atunci când discutăm de pomii fructiferi tineri, văruirea este necesară și chiar obligatorie. Dacă vorbim despre pomii fructiferi cu vârsta de 4-5 ani, nu prea se văruiesc.
Există mai multe motive pentru care se alege această metodă, iar principala este pentru a evita crăparea sau despicarea scoarței, deoarece acestea pot permite acces insectelor, ciupercilor sau diferitor boli.
Mai mult, văruirea trunchiurilor se face pentru a distruge ouăle de insecte sau paraziții care se află în crăpăturile scoarței. Totodată, se împiedică dezvoltarea mușchilor și a lichenilor pe scoarța pomilor. Așadar, tot procesul de văruire a pomilor fructiferi poate aduce mai multe beneficii.
Un alt aspect important este că varul va oferi protecție împotriva razelor solare nocive. Dacă este aplicat toamna, varul protejează scoarța pe timp de iarnă și combate crăparea acesteia atunci când temperaturile scad foarte mult.
Văruirea pomilor fructiferi. Cum prepari soluția
O să ai nevoie de 2-3 kg de var proaspăt stins și 10 litri de apă. Mai poți adăuga un kilogram de argilă sau pământ galben, dar și puțin bălegar și 100 de grame sare grunjoasă sau sulfat de cupru. Soluția va fi mai eficientă și vei elimina cu succes insectele care se ascund în scoarța pomilor, dar și ouăle acestora.
După ce ai preparat soluția, trebuie să mai știi că văruirea pomilor începe din partea superioară a acestora, din locul unde se termină primele ramuri care formează coroana. Soluția se aplică până la rădăcină, iar în locurile unde nu ai acces, poți stropi suprafața. Înainte de a aplica soluția, curăță foarte bine scoarța folosind o perie tare, pentru a înlătura bucățile uscate și ouăle depuse de dăunători.
Văruirea trebuie făcută în zilele însorite, pentru ca soluția să aibă timp să se usuce. Sub nicio forma nu aplica această soluție atunci când ploua sau există șanse de precipitații în ziua respectivă.
Mai poți folosi și var lavabil, adică o vopsea acrilică pe bază de apă, însă pentru a aplica o sa fie nevoie să o diluezi într-o cantitate egală de apă.
În nici un caz nu trebuie să folosești vopsea pe baza de ulei, pentru că aceasta va bloca porii și scoarța nu va putea respira. Cea mai bună soluție pe care o poți folosi este varul clasic.
Sursa: Cum să