ZAMBILELE – cum și unde le plantăm pentru flori mari și fumoase

31 mar 2023
Zambila, una dintre cele mai iubite plante de grădină, datorită parfumului și multitudinii culorilor. Specia de zambile pe care noi o cunoaștem și o îndrăgim atât de mult este Hyacinthus orientalis, venită pe meleagurile noastre din Grecia și Asia mică.

Ca să ne bucurăm de zambile ani la rând, fără să ne creeze probleme, trebuie să avem în vedere câteva sfaturi utile:

Plantare zambile

Zambila este o mare iubitoare de soare și căldură, așa că, locul ales pentru ele va fi însorit, ferit de curenti de aer și de băltire în urma ploilor sau a topirii zăpezilor. Nu vor fi probleme nici dacă vom planta zambilele la poalele pomilor decorativi sau fructiferi, deoarece, pomii încă nu vor fi suficient înfrunziți la momentul înfloririi zambilelor, ca să le țină umbră.

Perioada de plantare zambile

Bulbii de zambile plantați prea devreme riscă să porneasca în vegetație, și, odată cu venirea frigului, pot muri. De aceea, perioada ideală pentru plantarea zambilelor, a bulboaselor în general, este intervalul dintre a doua decadă a lunii septembrie până în luna noiembrie, chiar și decembrie, dacă nu s-au instalat gerurile.

Substratul pentru zambile este de preferat să fie bine afânat, permeabil la apă și aer, cu un pH neutru, suficient de echilibrat (6,5). Locul destinat plantării zambilelor va fi pregătit în prealabil (cu cel puțin 4-5 zile, de preferat cu 2-3 săptămâni, chiar 1-2 luni) și bine udat, deoarece, la plantare, bulbii nu se vor uda. El trebuie bine afânat, îmbogățit cu substanțe organice, dar în nici un caz gunoi de grajd sau de găină nematurat. Cenușa de lemn, sau, și mai bine, din tulpini de floarea-soarelui, este de preferat, conținând toate elementele hrănitoare necesare, mai puțin azotul.



Pe fundul lăcașurilor de plantare la zambile vom pune un strat subțire de nisip, care va avea rol drenant. Astfel, va fi împiedicată mucegăirea bulbilor, respectiv îmbolnăvirea lor.

Adâncimea și distanța de plantare, ca regulă de aur pentru bulboase, este egală cu de trei ori înălțimea bulbului (ex.: bulbul de 5 cm x 3 = 15 cm. adâncime).

Îngrijire zambile

  • udare sistematică în perioadele de secetă. În perioada de înflorire, planta are nevoie de un aport de apă mai consistent, astfel că, vom uda zambilele de 2 ori la 10 zile. Vom înceta să udăm din momentul încetării infloririi zambilei.
  • hrănire cu substanțe organice: cenușă, macerat de buruieni, compost. Dacă se folosește gunoi de grajd, mraniță sau/și gunoi de pasăre, acesta se va încorpora, în cantitate mică, primăvara, devreme, chiar pe zăpada netopită, înaite de răsărirea zambilelor.
  • afânarea sistematică, mai ales după ploaie, pentru preîntâmpinarea formării crustei de pământ; dacă oxigenul nu ajunge la rădăcini, bulbul se va sufoca, existând pericolul mucegăirii și, firește, îmbolnăvirii bulbului de zambile.
  • indepărtarea buruienilor, sau, și mai bine, mulcirea cu material organic (iarba veștedă, paie, scoarța de copac, keramzit, etc.);
  • sprijinirea/legarea inflorescențelor mari de zambile, pentru a nu se rupe sub greutatea lor;
  • îndepartarea inflorescențelor după terminarea înfloririi, lăsând frunzele, până la vestejirea lor pe ¾. Acest lucru este valabil la toate bulboasele. Frunzele zambilei vor hrăni planta până în momentul vestejirii lor. Abia atunci le vom putea îndepărta.


Atenție! Bulbii de zambile sunt toxici din cauza conținutului de alcalozi. Contactul cu suprafața pielii duce la o reacție alergică de inflamare, înroșire, senzație de mâncărime a zonei afectate. Înghițirea accidentală poate produce tulburări gastrointestinale.

Sursa: anthesis.ro
 
loading ...