Zeama bordeleză este una dintre cele mai utile căi de combatere a bolilor, având marele avantaj de a fi o soluție bio. Este utilizată pentru protejarea pomilor fructiferi și a viței-de-vie, înainte de înflorire și coacerea strugurilor. Se utilizează și pentru protejarea cartofilor, tomatelor, căpșunilor, ș.a. Principiul activ din zema bordeleză este cuprul care bloghează sistemele enzimatice patogene. Atunci cand sunt răni ale plantei, precum rupturi din cauza vânturilor sau a grindinei, cuprul ajută la cicatrizarea acestora.
Un lucru foarte important pentru plantele la care lemnul nu reușește să ajungă la maturitate înainte de venirea frigului: cuprul are proprietatea de a contribui la maturarea lemnului pomilor fructiferi precum şi a coardelor viţei de vie, recomandate, aici, sunt tratamentele cu zeamă bordeleză în concentraţie de 0,4-0,80%, care se aplică în august – septembrie.
Zeama bordeleză este o solutie neutră de culoare albastră a cerului senin de vară, şi rezultă din combinarea sulfatului de cupru cu hidroxid de calciu (var stins), care se aplică în concentratie de 0,5% în perioada de vegetatie și 1 – 3% în perioada repausului de iarnă, la cireș, vișin, cais, piersic, prun, în principal, dar și la măr și păr.
Ciuperci combătute: Pătarea roșie, Monilioza fructelor, Bășicarea Frunzelor, Rapăn, Mană, Alternarioză, Arsura frunzelor, Sfâșierea frunzelor ș.a.
Pentru făinare, zeama bordeleză este ideală pentru că este foarte activă indiferent de gradul de infestare.
Cum se prepară zeama bordeleză?
De regulă, se folosesc concentrații de 0,75-1% sau cel mult 2%.
Pentru a prepara 100 litri de zeamă bordeleză cu o concentrație de 1% se folosește:
1 kilogram de piatră vânătă (sulfat de cupru) care se dizolvă în 50 de litri de apă și un kilogram de var stins cu 50 de litri de apă. Cele două soluții se combină, soluția de piatră vânătă se pune în cea de var și niciodată invers.
Se prepară numai în vase de lemn în ziua utilizării. Soluția se comercializează gata preparată, dar aceasta, daca are adăugați și alți compuși, o declasifică din categoria soluțiilor bio.
ATENŢIE! Soluţia obtinută trebuie să fie o soluție foarte slab alcalină. Dacă este acidă, soluţia produce arsuri pe plantă. Dacă zeama bordeleză nu e neutră, se poate adăuga var stins sau piatră vânătă, controlând în permanență reacția soluției.
Verificarea calității (reacției) zemei bordeleze se face cu hârtia de fenolftaleină, care, introdusă în zeama bine preparată, se colorează în roz, sau cu hârtie de turnesol, care, introdusă în soluție se albăstrește. Soluția se stropește pe plante, în anumite momente stabilite.
La legume, înainte de înflorire și după formarea fructelor, dar înainte de coacere, mereu numai cu soluții de concentrație mică de 0,75% sau 1%.
La pomi, înainte de înflorire și după formarea fructului, dar înainte de a începe coacerea.
La vița-de-vie se stropește numai în luna iulie, după formarea completă a lăstarilor și a fructului.
Zeama bordeleză rămâne activă circa 15 zile după stropire. Aplicată incorect, poate duce la încetinirea ritmului de creștere, la arderea frunzelor sau poate să fie complet ineficientă. Soluția rămasă se diluează (cu o cantitate cel puțin triplă de apă față de soluția rămasă) înainte de a fi aruncată. Se poate arunca în sol, în gropi de circa 30-40 de centimetri adâncime, care se astupă, niciodată de două ori în același loc.
Regula care face din zeama bordeleză o soluție eco impune ca la un hectar stropit să nu se folosească mai mult de 2,5 kilograme de piatră vânătă pe an, însumat din toate stropirile.