Ștefan Cojocari este un tânăr din orășelul Vadul lui Voda. După mai mulți ani de muncă și trai în Europa, el a revenit acasă și și-a lansat propria afacere. Azi, Ștefan este apicultor și a început activitatea apicolă în 2017, inspirat fiind de prietenul său, albinar și el. Muncind din pasiune față de albine, în doar câțiva ani, cu investiții proprii, dar și cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID APM), a reușit să-și crească prisaca la peste o sută de stupi.
„Am decis să mă întorc acasă, în Moldova, cu scopul ferm de a dezvolta o afacere proprie. Nu planificam să fiu apicultor, dar am înființat afacerea apicolă datorită unui prieten, care deja era în acest domeniu. L-am ajutat mult în prisaca lui, mi-a plăcut procesul, mi-au plăcut albinele și atunci am decis să încerc și eu, ca să am resurse pentru a-mi întreține familia. Am început negocieri pentru procurarea stupilor în 2017, iar în 2018 am amplasat o mică prisacă la Vadul lui Vodă”, povestește Ștefan Cojocari.
„Până la obținerea ajutorului din partea USAID APM - de 80 de stupi verticali - aveam deja câteva zeci de familii de albine. Astăzi mi-am extins prisacă până la 160 de stupi, dar nu mă voi opri aici”, spune tânărul apicultor. Ștefan Cojocari afirmă că pentru a dezvolta o afacere apicolă nu este suficient să procuri stupi și familii de albine, dar mai trebuie să studiezi foarte mult. Apicultorul a participat la seminarele și vizitele de studiu organizate de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), unde este membru. Totodată, tânărul antreprenor a beneficiat de asistența ANARM în accesarea subvențiilor pentru dezvoltarea afacerii apicole.
Anul 2021, primul an când venitul a depășit cheltuielile
„Cunoștințele și experiență obținute în cadrul instruirilor mă ajută foarte mult să sporesc productivitatea stupinei. Am observat că foarte mulți albinari, la fel ca și mine, după fiecare instruire erau uimiți că e posibil de simplificat și de ușurat lucru în stupină, făcând totul într-un mod mai performant și cu rezultate mai bune. Există multe nuanțe pe care nu le cunoșteam înainte de instruiri: cum se fac tratările, cum să pregătesc albina de iernat etc.” spune tânărul apicultorul.
În ultimii ani, Ștefan a acumulat experiență, a aflat detalii despre îngrijirea familiilor de albine și gestionara stupinei, dar continuă să studieze. „Anul 2021 este un an bun. Cred că este primul an când venitul a depășit cheltuielile. Comercializez în mare parte pe piața locală, prin intermediul rețelelor sociale. De asemenea, în anul curent am participat la târgul apicol organizat de ANARM, și sunt foarte mulțumit de rezultate”, susține el.
Pe viitor are planuri mari, în primul rând să-și extindă stupina până la 200 de familii, iar ulterior să-și amenajeze o construcție modernă cu depozit pentru a extrage mierea chiar lângă stupina.
Deși inițial a avut un plan de afaceri pentru cinci ani, grație suportului extern și cu multă muncă Ștefan Cojocari și-a atins obiectivele în doar patru ani și nu regretă nici o clipă că a revenit acasă, în Moldova.