A RENUNȚAT LA STRĂINĂTATE ȘI A DEVENIT APICULTOR. Istoria de succes a lui Ștefan Cojocari din Vadul lui Vodă

14 sep 2021
Ștefan Cojocari este un tânăr din orășelul Vadul lui Voda. După mai mulți ani de muncă și trai în Europa, el a revenit acasă și și-a lansat propria afacere. Azi, Ștefan este apicultor și a început activitatea apicolă în 2017, inspirat fiind de prietenul său, albinar și el. Muncind din pasiune față de albine, în doar câțiva ani, cu investiții proprii, dar și cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID APM), a reușit să-și crească prisaca la peste o sută de stupi.

„Am decis să mă întorc acasă, în Moldova, cu scopul ferm de a dezvolta o afacere proprie. Nu planificam să fiu apicultor, dar am înființat afacerea apicolă datorită  unui prieten, care deja era în acest domeniu.  L-am ajutat mult în prisaca lui, mi-a plăcut procesul, mi-au plăcut albinele și atunci am decis să încerc și eu, ca să am resurse pentru a-mi întreține familia. Am început negocieri pentru procurarea stupilor în 2017, iar în 2018 am amplasat o mică prisacă la Vadul lui Vodă”, povestește Ștefan Cojocari.„Până la obținerea ajutorului din partea USAID APM - de 80 de stupi verticali - aveam deja câteva zeci de familii de albine. Astăzi mi-am extins prisacă până la 160 de stupi, dar nu mă voi opri aici”, spune tânărul apicultor. Ștefan Cojocari afirmă că pentru a dezvolta o afacere apicolă nu este suficient să procuri stupi și familii de albine, dar mai trebuie să studiezi foarte mult. Apicultorul a participat la seminarele și vizitele de studiu organizate de Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), unde este membru. Totodată, tânărul antreprenor a beneficiat de asistența ANARM în accesarea subvențiilor pentru dezvoltarea afacerii apicole.
 
Anul 2021, primul an când venitul a depășit cheltuielile

„Cunoștințele și experiență obținute în cadrul instruirilor mă ajută foarte mult să sporesc productivitatea stupinei. Am observat că foarte mulți albinari, la fel ca și mine, după fiecare instruire erau uimiți că e posibil de simplificat și de ușurat lucru în stupină, făcând totul într-un mod mai performant și cu rezultate mai bune. Există multe nuanțe pe care nu le cunoșteam înainte de instruiri: cum se fac tratările, cum să pregătesc albina de iernat etc.” spune tânărul apicultorul.În ultimii ani, Ștefan a acumulat experiență, a aflat detalii despre îngrijirea familiilor de albine și gestionara stupinei, dar continuă să studieze. „Anul 2021 este un an bun. Cred că este primul an când venitul a depășit cheltuielile. Comercializez în mare parte pe piața locală, prin intermediul rețelelor sociale. De asemenea, în anul curent am participat  la târgul apicol organizat de ANARM, și sunt foarte mulțumit de rezultate”, susține el.

Pe viitor are planuri mari, în primul rând să-și extindă stupina până la 200 de familii, iar ulterior să-și amenajeze o construcție modernă cu depozit pentru a extrage mierea chiar lângă stupina.

Deși inițial a avut un plan de afaceri pentru cinci ani, grație suportului extern și cu multă muncă Ștefan Cojocari și-a atins obiectivele în doar patru ani și nu regretă nici o clipă că a revenit acasă, în Moldova.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

AFINE CANADIENE, CRESCUTE LA CIMIȘLIA. De ce Juneberry sunt considerate fructe minune și cum se cultivă, cu producătorul Sergiu Leancă

28 jun 2022

CĂTINA – și prietenoasă mediului, și profitabilă în același timp. Cum a ajuns Igor Golban de la un mic producător agricol, la proprietar de hub agroindustrial, AICI

28 jun 2022

PLANTELE MEDICINALE DE LA ȘOLCANI, ÎN CEAIURILE EUROPENILOR. Istoria de succes a lui Ion Cebotari, AICI

24 jun 2022

LAPTE PROASPĂT LA DOZATOR. Este afacerea de succes a 2 tineri din Șolcani, Soroca

22 jun 2022

ALBINĂRITUL SE POTRIVEȘTE BINE ȘI FEMEILOR. Cum a ajuns Marinela Cataraga una din cele 2 absolvente la Specialitatea Apicultură?

10 jun 2022

A RENUNȚAT LA STRĂINĂTATE ȘI A DEVENIT APICULTOR. Istoria de succes a lui Ștefan Cojocari din Vadul lui Vodă

A RENUNȚAT LA STRĂINĂTATE ȘI A DEVENIT APICULTOR

Istoria de succes a lui Ștefan Cojocari din Vadul lui Vodă

A RENUNȚAT LA STRĂINĂTATE ȘI A DEVENIT APICULTOR. Istoria de succes a lui Ștefan Cojocari din Vadul lui Vodă

loading ...