CAȘCAVALUL CE INSPIRĂ! O poveste de succes a familiei ȚURCANU, care a renunțat la traiul de lux în Germania și a ales ferma de le Pelinia!

12 mar 2021

Aliona Țurcanu a făcut Medicina. 21 de ani a purtat halat alb și a salvat vieți, lucrând în Secția reanimare. Părinții ei aveau pe lângă casă câteva oițe, iar soțul și fiul mai mare au plecat în Germania, la muncă, să câștige bani pentru un trai decent. Pentru tatăl ei, creșterea ovinelor era un hobby, dar care din 2014 a devenit o afacere, unde s-au investit sume colosale de bani, munciți cu greu printre străini!
 
Familia Țurcanu produce cașcavaluri din lapte de vaci și brânză de oi, deținând și o fermă cu peste 500 de ovine și 10 bovine. Tradiția cașcavalului Aliona a însușit-o de la tatăl, care i-a transmis cu titlu de dragoste enormă întreaga lui experiență și micuța stână.
 
“Am abandonat Medicina ca să mă apuc de zootehnie. La început, am cumpărat primele 60 de oi. Banii munciți de soț și băiat îi investeam din mers în viitoarea mica afacere. Am angajat un cioban, care mulgea oile, pentru că am procurat tehnologia necesară planurilor noastre mai târziu. Fără vreun grant, conservați patru ani de consilierii locali, din cauza cărora nu reușeam să perfectăm întregul pachet de acte și să înregistrăm ferma, chiar dacă e singura din zonă și toate normele sanitare erau respectate”, a povestit Aliona pentru AGROMEDIA.
 

Vor lansa pe piață cașcaval din lapte de oi
 
După ani de impedimente neargumentate din partea aleșilor locali, au pornit în cea mai grea și scumpă aventură a vieții lor. Au achiziționat linia de procesare a laptelui, reușind, în prezent, să producă patru feluri de cașcaval, pe care îl realizează pe piața internă.
 
“Am rămas aici doar grație clienților noștri. Dacă ați ști de câte ori am lăsat mâinile în jos și m-am zis gata! Nu mai rezist! Făceam bagajele și țineam drumul spre Germania. Acolo am avut o viață de lux. Casă cu mansardă, bani pentru orice ne doream. Nu duceam lipsă de nimic absolut. Dar ne sunau clienții care au gustat din cașcavalul nostru și ne rugau să nu plecăm. Oameni absolut străini s-au implicat masiv în susținerea noastră și, din puținul care îl aveau, cumpărau marfa de la noi. Când descopereau produsul nostru, ne întrebau unde am fost până atunci? De ce nu au auzit de noi? Nu au auzit pentru că marii antreprenori ne-au umbrit definitiv. Cei cu o afacere mică, așa ca a noastră, abia de reușesc să se mențină. Noi ne bucurăm de un iarmaroc, un târg local, unde avem șansa să arătăm consumatorului cașcavalul nostru. E unul cu gust natural. E cel care ne inspiră să nu cedăm în fața greutăților”, a adăugat Aliona.
 
Gama de produse a familiei Țurcanu include cașcaval stagionat de 15 luni, care e mai tare, păstrat în frigider, asigurându-i umiditatea necesară și o temperatură constantă de la 8 la 10 grade, și cașcaval tânăr, care e mai moale. Materia primă le-o oferă văcuțele, care dau lapte mai puțin, dar gras, adică tocmai potrivit pentru produsul final. Din acest an, își propun să lanseze pe piață și cașcaval din lapte de oi. Săptămânal, ei produc circa 50-70 kg.
 
Anul trecut, antreprenorii noștri au înregistrat pierderi irecuperabile. Ca să salveze ferma, au procurat cereale, produse furajere, hrană specială pentru ca laptele să fie compatabil cu rețetele produselor. Au trecut și la livrarea online, o metodă tot mai în vogă pentru fermierii autohtoni. Prețul produsului variază, dat fiind că și tehnologiile de producere diferă. Dacă e vorba de cele două sorturi de cașcaval maturate, atunci acestea costă 250-260 lei per kg. Cel tânăr, poate fi consumat la un preț de 180-190 lei kilogramul. La expoziții, antreprenoarea experimentează. Astfel, standul lor se completează cu cașcaval împletit, dar și combinat cu măsline și paprika.
 
Investiții de peste 200 mii euro
 

În mica afacere e implicată întreaga familie. Mezinul a făcut un an de IT, după care a decis să studieze medicina veterinară, ca să susțină afacerea. În această perioadă, ei au adus ferma în ordine. Au făcut curat, au primit nașterea mieilor, au vaccinat animalele. În acest sens, au perfectat și un contract cu un veterinar, care reacționează prompt la orice solicitare, fie că e zi sau noapte.
 
“Nu am ajuns la etapa când putem discuta despre profit. Am investit până acum peste 200 mii euro. Vindem marfa într-un ambalaj în vid, cu etichetă avizată. Am avut oaspeți și din Italia, Germania, Franța. Toți au apreciat cașcavalul nostru și ne-au spus că are un gust atât de autentic și că e foarte diferit de cele produse în țările din care au venit. Noi consumăm doar produsul nostru. Chiar și nepoțelul îl preferă”, ne-a relatat Aliona.
 
Întrebată ce sfat i-ar da unui tânăr, care vrea să devină zootehnician, protagonista noastră ne-a răspuns că “și la noi poți avea o afacere. Dar fiți gata să aveți mult curaj, să investiți timp, bani, efort, nervi, de epuizare fizică și psihologică. Și să aveți în preajmă oamenii dragi, care să vă susțină și să nu vă lase să renunțați. Noi așa reușim, chiar dacă nu știm încă unde vom ajunge. Să-mi fi spus cineva acum 8 sau 10 ani că vom ajunge din lux în balegă, nu-l credeam. Însă asta e pâinea noastră și eu iubesc ceea ce fac”, a încheiat Aliona Țurcanu.
 
 
 
 
 
loading ...