CINE ESTE FERMIERUL CARE A REUȘIT SĂ OBȚINĂ PRODUCȚIE RECORD ÎN CONDIȚIILE ANULUI 2020 ȘI CUM, afli AICI

11 nov 2020

Fermierul Mihail Munteanu din satul Lopățica, raionul Cahul este un agricultor cu renume în zona de Sud a țării. El are în gestiune peste 2 300 de ha de culturi de câmp și culturi multianuale. Într-un interviu pentru AGROMEDIA, fermierul a menționat că agricultura este, dincolo de toate, despre perseverență. Potrivit lui, agricultorii trebuie să dispună de o capacitate managerială destul de bună și să aplice tehnologiile avansate din domeniu. Și asta pentru a obţine profituri considerabile şi pentru ca produsele agricole să fie competitive pe piaţă. Pentru Mihail Munteanu, anul 2020 a fost, per ansambu, unul destul de reușit, chiar dacă vorbim doar de unele culturi.

Înghețurile și seceta v-au afectat livezile de piersic și nectarină? Vorbiți-ne despre rezultatele obținute.

„Paradoxal, însă la toate aceste culturi am obținut roadă mult mai calitativă decât în anii cei mai buni. Totul se datorează poziției geografice. Livezile și vița de vie sunt plantate pe pante. I se mai spune Regiunea Vitivinicolă Valul lui Traian. Aici predomină cernoziomurile carbonatice și aerate, în unele zone găsim nisip și argilă, cu fertilitate scăzută, acestea oferind condiţii destul de avantajoase pentru viticultură, pomicultură. Este cea mai caldă și uscată parte a Moldovei, dar este și regiunea cu cea mai mare altitudine. Contează mult unde sunt plantate livezile și viile”, a menționat fermierul.



Cutivați și struguri. Ce soiuri?

„Cultivăm 20 ha de struguri de masă, soiul Moldova, Victoria Albă, Alphonse Lavallee (doamne ferește cât e de gustos!), cu acest soi câștigăm toate concursurile. A fost adus din Franța,de lângă Marselle. Pe cele 10 ha de vii tehnice, cultivăm Muscat Pettits, Aligote, Merlot, sunt soiuri pe care le creștem cu pasiune și dedicație. Toate pleacă pe piața locală. Nu ne complicăm cu exportul, dar,  de fapt, nici cantitate multă nu avem, a mărturisit Mihail Munteanu.



Ați înregistrat cifre promițătoare și la culturile de câmp? Ori pierderile nu v-au evitat?

„Vă spun cât am obținut și vă faceți singuri concluzia. Dețin o suprafață de 980 ha de porumb. De pe 200 ha, nu am recoltat niciun grăunte. În schimb, de pe un alt lot de 200 ha, am adunat câte o tonă la hectar și de pe restul - peste 600 ha - am colectat 3 tone la hectar, Și asta în condițiile în care noi aplicăm tehnologii avansate. În anii buni, de pe aceste câmpuri adunam peste 8-10 tone la ha”, a specificat fermierul.
Dacă vorbim despre floarea soarelui, am adunat 1,8 tone la ha. Spre comparație: anul trecut, am ridicat 5 tone. Simțiți diferența? Mazăre am recoltat peste 3 tone la ha, e un rezultat bun. Rapiță nu semănăm pe suprafețe mari și am adunat 2 tone. Nu disperăm, ne mobilizăm și avem speranța că anul 2021 va fi unul cu roade mult mai bune, a declarat dl Munteanu pentru AGROMEDIA.

Agricultura este sectorul cu cele mai multe provocări. Cum faceți față acestora?

„Până în anul 2008, am gestionat peste 120 ha de livezi. Embargo-ul din ’97, urmat de restricțiile de comercilaizare aproape de la toate țările vecine a fost o perioadă neagră pentru noi, agricultorii. Producătorul își crește producția cu grijă, dar dacă nu există o piață de desfacere sănătoasă, toată truda este în zadar. La momentul actual avem doar 20 de ha de livezi și tot ce producem este destinat consumatorului final. Împreună cu soția mea și feciorul, dar și cu o echipă de oameni onești în spate, reușim să trecem peste toate încercările. Ne susținem reciproc, ne motivăm și, nu în ultimult rând, ascultăm unul de altul. Atunci când nu există comunicare și o bună înțelegere, nu obții nici rezultate”,ne-a mărturisit Mihail Munteanu.



Vine anul 2021. Aveți schițat un plan și care sunt obiectivele pe care vreți să le atingeți?

„Anul acesta, înainte de ploile abundente, am semănat grâul. Culturile arată bine, astfel de dezvoltare nu am avut de foarte mult timp. Din cele peste 2300 de ha, 800 sunt semănate doar cu grâu. Implementăm tehnologii noi și aplicăm schemele de protecție. Investim în tehnică agricolă de precizie, ceea ce ne sporește veniturile. Ne mai dorim sănătate, restul le vom reuși. Alături de familie totul este posibil”, a menționat Mihail Munteanu.

Pentru că merităm să ne cunoaștem eroii, redacția noastră va continua șirul de interviuri de acest gen, pentru a aduce în prim plan cele mai inspirate istorii de succes.

Reamintim că proiectul AGROMEDIA este platforma unde găsiți cele mai deosebite și motivaționale istorii de viață ale producătorilor și companiilor care, în pofida crizelor din agriclultura autohtonă, au găsit formula succesului! Protagoniștii noștri sunt oamenii care au ce spune, au ce arăta și sunt un exemplu demn de urmat.
 
 
loading ...