CULTIVĂ 23 DE SOIURI DE CORN ROȘU ȘI GALBEN, IAR FRUCTELE LE EXPORTĂ ÎN EUROPA

25 sep 2023
Iurie Stratan este printre primii fermieri care a început să cultive cornul altoit. Mai tot ce recoltează din livada sa, de aproape cinci hectare, se vinde la export, în Polonia, Germania sau Statele Unite. Gospodarul este din satul Crețoaia, Anenii Noi și are o colecție impresionantă de soiuri de corn roșii și galbene. Mai nou, fermierul produce lichior din aceste pomușoare. Afacerea lui Iurie Stratan ar putea obține certificarea internațională, transmite AGROMEDIA, cu referire la Jurnal TV
 
Împreună cu soția Olga, agricultorul și-a dorit să producă ceva mai rar întâlnit pe piața locală. La început a fost greu, dar cu răbdare și sârguință a reușit. Peste trei ani, omul a avut prima recoltă. Livada lui Iurie Stratan are puțin peste 20 de ani. În anii buni, fermierul spune că ridică o recoltă de aproape 20 de tone de coarne.


 
Ne-am propus să păstrăm cât se poate de mult o colecție bună de corn. Noi avem 23 de soiuri, dintre care 11 sunt soiuri galbene, iar cornul galben este o noutate pentru foarte mulți amatori de acest tip de pomi, spune fermierul.
 
O parte din soiuri, agricultorul a adunat-o de pe meleagurile noastre, iar pe unele le-a adus din regiuni mai îndepărtate.
 
Soiurile au fost colectate din toate regiunile de unde se cultivă,: Crimeea, Asia și alte zone. Cele galbene au fost mai mult aduse din Azerbaidjan, Georgia; o parte - din Ucraina, de la Grădina botanică, povestește bărbatul.
 
Mai mult de jumătate din recolta de coarne a lui Iurie Stratan este exportată în țările din Occident.
Livrăm coarnele direct din livadă, nu comercializăm la piețe. Și vin comercianții care o iau pentru export în Europa. Cel mai mult, ajunge în stare uscată, adică ei le procesează mai departe. Statele Unite preferă să fie în stare înghețată, în amestec cu alte fructe moldovenești, mărturisește Iurie.


 
Soții Stratan implementează acum cerințele Global GAP și Global GRASP, privind siguranța alimentului, sănătatea şi bunăstarea lucrătorilor, și protecția mediului ambiant. Pentru aceasta, fermierul trebuie să îndeplinească anumite condiții.
 
Timp de 23 de ani de când creștem cornul acesta, nu a fost prelucrat niciodată cu nicio substanță. Aplicăm agricultura conservativă, numai cosim iarba manual.
 
Afacerea ar putea obține curând certificarea internațională, afirmă expertul Andrei Cumpanici, responsabil de siguranța alimentelor și post-recoltă în Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.
 
Poate va fi prima gospodărie certificată la nivel european cu cultura de corn. Este un succes al companiei, fiindcă și-au dorit dintotdeauna să implementeze cele mai bune practici agricole. Au ales utilizarea redusă a produselor fitosanitare sau deloc, pentru că acest câmp de corn este în proces de certificare organică.
 
În Republica Moldova, o mare parte din coarnele pe care le avem pe piață sunt din flora spontană. La nivel de cultură în livezi, aceast tip de pomușoare nu este dezvoltat în țara noastră.
loading ...