CUM A REUȘIT MARIA JOSAN DIN NISPORENI SĂ REDUCĂ COSTURILE DE PRODUCȚIE ÎN AFACEREA SA CU PLANTE DECORATIVE

09 feb 2023
Crește plante decorative chiar în propria gospodărie şi reușește să obţină un venit din mica sa afacere. Încălzește serele cu crengi din livadă sau vița-de-vie, udă plantele cu apă de ploaie, iar drept îngrășământ, utilizează compost făcut chiar de ea. Este vorba despre Maria Josan de 53 de ani din satul Cioreşti, raionul Nisporeni, transmite AGROMEDIA, cu referire la Publika.

Acum trei ani, femeia a început să planteze flori decorative în ghiveci, într-o mică seră din curte. Pentru a-şi dezvolta activitatea, a aplicat în aprilie 2021 la proiectul „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, iniţiat de PNUD. Astfel, a obţinut un grant de 4.400 de dolari, iar cu o contribuţie proprie de două mii de dolari a cumpărat şi instalat un cazan pe biomasă. Femeia spune că instalaţia este de mare ajutor pentru o asemenea activitate şi că astfel vrea să dezvolte în continuare o afacere prietenoasă mediului.

Timp de două săptămâni, domnii au venit, au instalat ţevile, iar cazanul l-am primit în luna septembrie - octombrie. Materie primă avem de unde, este din sat, viţă de vie, de la prune, de la livezi, avem de unde. El încălzeşte apa până la 80 - 100 de grade, după care trece în acumulatorul de apă de 930 de litri, el se încălzeşte din nou şi chiar de se se stinge focul în cazan, pompele merge cu apa din acumulator. Merge prin ţevi şi se păstrează căldura, spune antreprenoarea.

Femeia are în seră 2.800 de plante de 12 soiuri, care vor fi vândute pe piaţa locală de sărbători. Pentru a le creşte în condiţii cât mai optime, foloseşte pentru irigare doar apă de ploaie.

Udăm cu apă caldă, avem în rezervor. Avem un rezervor de apă de o tonă care curge de pe casă când plouă. Acum, dacă este zăpadă punem pentru că este mai bine când uzi cu apă de ploaie ori cu apa de la zăpadă pentru că planta creşte mai bine. La primăvară vrem să ne extindem la 18 - 20 de mii de ghivece vor fi, povestește Maria Josan.

Proprietara serei foloseşte şi îngrăşăminte naturale.

Compostul e al nostru, îl facem singuri. Cumpărăm şi turbă, dar gunoi avem din sat de la oameni care au animale. De la iepruri, de la vite şi punem la compostare. Timp de trei ani el se fermentează, îl mai udăm şi avem al nostru, să nu cumpărăm de fiecare dată.

Prin proiectul PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, 120 de femei din Moldova au obţinut granturi pentru dezvoltarea afacerilor prietenoase mediului. Beneficiarele sunt din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, Găgăuzia şi din regiunea transnistreană. Proiectul e implementat din anul 2020, cu asistența financiară a Suediei, şi are o valoare de 3 milioane de dolari.
 

 
loading ...