CUM A REUȘIT DORINA DUCA SĂ IDENTIFICE FINANȚARE PENTRU DEZVOLTAREA AFACERII?

16 aug 2023
Dorina Duca din satul Pleșeni, raionul Cantemir a moștenit pasiunea pentru albinărit de la părinții săi apicultori. A continuat îndeletnicirea și după ce și-a întemeiat propria familie, însă, doar ca un hobby. La îndemnul GAL Colinele Tigheciului, a accesat un grant în valoare de 29 de mii de lei, în cadrul Fondului de Dezvoltare Inovatorii 2.0.
 
Apicultura, pentru mine, reprezintă gustul copilăriei. Familia noastră a avut albini dintotdeauna. În familia pe care am format-o ulterior la fel avem albini, dar nu eram decisă să-mi înregistrez propria afacere în acest domeniu.
 
Cei de la GAL Colinele Tigheciului m-au motivat să oficializez îndeletnicirea noastră și o transform într-o afacere de familie, astfel, să devin tânăr antreprenor.  Astfel, posibilitatea de a accesa fonduri mi-a oferit șansa ca gustul copilăriei să devină gustul vieții noastre aici, în Moldova, povestește apicultoarea.


 
Drumul de la hobby până la propria afacere cu acte în regulă nu a fost lung și nici complicat, menționează femeia. Nici accesarea fondurilor nu a fost anevoioasă.
 
Inițial, am scris o cerere de aplicare la proiect pentru a achiziționa utilaj performant. Noi aveam niște ustensile, dar sunt pentru munca manuală. Astfel, cu banii obținuți am cumpărat o centrifugă electrică pentru extragerea mierii cu capacitatea de 30 de rame, spune Dorina.
 
În prezent, apicultoarea are în gestiune 70 de familii de albine de la care colectează mierea. Dar, pentru viitor, își dorește să mărească numărul de familii de albine. La fel, în strategia de dezvoltare a afacerii este și planul de a diversifica produsele și de a colecta și polen, lăptișor de matcă, ceară și alte produse apicole.
 

 
Activitățile de finanțare sunt desfășurate în cadrul Fondului Inovatorii 2.0 al proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală”, co-finanțat de către USAID și Polish Aid, implementate de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Conținutul publicației reprezintă punctul de vedere al autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al USAID și/sau al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone”.
loading ...