FERMIERUL VITALIE MURSA: „Cultura de cătină este o afacere pe termen lung.” Află istoria lui de succes

25 aug 2021
Pentru Vitalie Mursa cultura de cătină va deveni o afacere profitabilă, plină de satisfacții. Vorba e că Vitalie este îndrăgostit de micile fructe portocalii, cu nenumărate beneficii pentru sănătate. Pasiunea fermierului a prins contur în anul 2017, când a înființat compania SRL Spandor grație subvențiilor post investiționale în sumă de 800 de mii de lei de la AIPA.

„Incursiunea mea în lumea aceasta minunată a cătinii a fost posibilă datorită pasiunii pentru această cultură. Am văzut că în România sunt foarte multe plantații, acest lucru m-a inspirat și am decis să mă lansez și eu într-o astfel de afacere”, a explicat Vitalie Mursa, a cărui plantație se află în satul Dâșcova, raionul Orhei.

„Primul pas pe care l-am făcut a fost acum patru ani, atunci când am înființat cultura de cătină pe o suprafață de 40 hectare. Investiția inițială a fost de câteva milioane, cost în care au intrat și plantele, lucrările de înființare, precum și sistemul de irigare. Susținerea AIPA a fost foarte importantă pentru investițiile în irigare”, a precizat Mursa. Toată cultura de cătină proiectată de fermier este dedicată pieței interne și externe.

„Când ne hotărâm să pornim la drum cu o asemenea cultură trebuie să acordăm o mare atenție soiurilor, deoarece ceea ce găsim în flora spontană este una, iar soiurile dedicate procesării sunt altceva. De exemplu, dacă vei încerca să faci suc din fructe din flora spontană vei constata că acesta este amar și nu vei avea nicio șansă sa-l vinzi”, a punctat agricultorul care afirmă că o plantație de cătină intră în rod deplin abia peste șase ani.

Producția de cătină este abia la început în Republica Moldova, iar fructele se pot valorifica sub formă de suc, sirop, nectar, gem și marmeladă.

„Cultura de cătină este o afacere pe termen lung. Durata de viață este de peste două decenii, or investiția se recuperează imediat ce intră pe rod”, a mai spus Mursa. Fermierul susține că pe viitor vrea să-și extindă cultura de cătină, dar o provocare majoră este achiziția terenurilor proprietarii cărora nu sunt în țară.


poza simbil:stiriagricole.ro
loading ...