GHEORGHE DADU: „Mai bine pui un hectar, dar bine”. Fermierul a reușit să obțină certificatul GLOBALG.A.P. în al 2-lea an de la înființarea livezii. Cum, vedeți în material

06 sep 2022
Soții Gheorghe și Carolina Dadu din satul Malcoci, raionul Ialoveni sunt cel mai bun exemplu că se poate de dezvoltat o afacere de succes și la noi acasă, în Moldova. Din dorința de a-și crește cei 5 copii la baștină și din dragostea pentru pământ, soții au plantat în primăvara anului 2021 o livadă de măr și cireș. Suprafața totală a livezii este de aproximativ 11 hectare dintre care, 10 hectare sunt plantații de măr și 1 hectar – cireș. În această toamnă, agricultorii culeg prima roadă de măr.

A fost un vis de-al meu să creez o gospodărie agricolă. Am avut mai multe idei, dar am decis până la urmă să înființăm o livadă. De ce? Deoarece, în prezent, acestea sunt produsele pe care noi putem să le exportăm. Am ales soiurile Gala Delicious, Golden Delicious și Red Delicious. Am plantat puieți de 2 ani, cu 7 ramuri și mai mult. Sunt cei mai buni pomi care există. Anul trecut am plantat și am avut și prima roadă, dar am dat-o jos pentru a permite pomilor să crească. Și în acest an, am făcut rărire manuală de 3 ori. Ce avem acum pe pom este cam 5% din ce au rodit.

Preconizăm anul acesta să recoltăm 150 de tone de măr de pe toată suprafața. Avem deja o înțelegere cu o rețea autohtonă de magazine unde vrem să fie prezent mărul nostru. Dar am avut deja solicitări și pentru export, povestește Gheorge Dadu.



Fiind economiști de profesie, soții Dadu au calculat bine din toate punctele de vedere înainte de a înființa o afacere în agricultură. Au analizat atât riscurile, cât și beneficiile acesteia și au decis că vor porni pe acest drum, însă doar dacă vor face totul conform celor mai înalte standarde. Astfel, livada înființată este una superintensivă, cu soiuri bine cotate pe piața externă, cu sistem modern de irigare și plasă antigrindină. De asemenea, au construit și un bazin pentru acumularea apei pentru irigare.

Pentru a obține rezultate, e nevoie de un pic altă abordare a agriculturii și o infrastructură bine dezvoltată. Mai bine pui un hectar, dar să îl faci bine, așa cum fac agricultorii din țările europene. În sistem intensiv, nu are rost să plantăm fără irigare. Pomii au rădăcina de maxim 40 de cm, ca în ghiveci putem spune și ei pur și simplu nu rezistă dacă nu au cantitatea suficientă de apă. La îngheț sunt rezistente. Investiția într-o astfel de livadă este de aproximativ 40 de mii de euro la hectar, dar se merită, mai spune fermierul.



De la bun început, au știut că își doresc să obțină certificatele GLOBALG.A.P. și GLOBALG.A.P. GRASR. Astfel, pe lângă rigorile tehnologice ce le-au respectat la înființarea livezii, au ținut cont și de latura socială. Au creat pentru muncitorii lor cele mai bune condiții de muncă. Toți oamenii sunt angajați legal, se respectă cu strictețe orele de muncă și cele de pauză. În apropiere de livadă, au construit un complex unde muncitorii beneficiază de grup sanitar, vestiar, loc pentru odihnă și o bucătărie.

Datorită proiectului USAID, în special domnului Andrei Cumpanici, care ne-a ajutat să pregătim standardizarea necesară pentru a obține certificatele GLOBALG.A.P.. În câteva zile, așteptăm să le primim. Intenția de a obține aceste certificate ne-a făcut să fim din start corecți, ordonați în ceea ce privește agricultura. Sfatul nostru este că dacă începem ceva, să o facem conform unei standardizări, astfel vom reuși. Asta ne ajută absolut în tot: gestionarea personalului, culesului roadei, negocierile cu furnizorii, susține Carolina Dadu.

Certificarea privind implementarea standardelor internaționale va permite companiei conectarea la piața externă cu posibilitatea de a vinde fructe în condiții de siguranță și durabilitate.



GRASR este un certificat ce presupune un șir de cerințe ce privesc responsabilitatea socială. Dumnealor au îndeplinit toate aceste cerințe. Se respectă prevederile Codului Muncii, salariul minim pe economie, dacă apar plângeri, sunt tratate într-un mod amical, nu sunt implicați copiii în câmpul muncii și au o atitudine binevoitoare față de angajați și, în același timp, față de afacere în general, a declarat Andrei Cumpanici, specialist în siguranța alimentelor și post-recoltă, APM USAID.

În anul curent, compania „DADU Farm” a beneficiat de asistență tehnică în cadrul Proiectului USAID „Agricultura Performantă în Moldova” privind implementarea și obținerea certificatelor GLOBALG.A.P. aceste certificate le vor oferi dreptul la negocieri durabile în timp cu marii parteneri din Europa și Orientul Mijlociu.

În anii următori, soții Dadu planifică să extindă suprafața de livadă superintensivă până la 50 de hectare și cu pomi de măr, cireș, cais. Totodată, planifică să îmbine agricultura cu turismul local.
loading ...