ÎMPREUNĂ PENTRU UN REZULTAT MAI BUN. Istoria de succes a cooperativei de la Călărași, AICI

26 mai 2022
Un grup format din 40 de antreprenori din Transnistria au avut posibilitatea să cunoască mai multe despre o cooperativă din Călărași, specializată în creșterea fructelor și pomușoarelor. Fermierii le-au povestit despre modul în care interacționează, cum și-au împărțit rolurile, dar și care sunt avantajele și dezavantajele acestui mecanism de lucru.

”PDG Fruits Company” din Călărași, una dintre cele cinci întreprinderi membre ale cooperativei ”Berries Group”, a fost prima destinație. Aici agricultoarele au făcut cunoștință cu administratoarea cooperativă, Zinaida Plămădeală. Aceasta le-a prezentat utilajul, spatiul de depozitare si le-a povestit despre cum sa nascut ideea de a coopera si ce ia determinat pe agricultori sa adopte acest mecanism de lucru:

Toți spun că la noi în țară nu este posibilă cooperarea în agricultură, chiar și o parte dintre specialiști pe care-i consultam, erau foarte sceptici în legătură cu această decizie, ne spuneau că noi moldovenii nu suntem capabili de a lucra în echipă. Deși, când ne-am pornit pe această cale, eram conștienți că nu e un lucru simplu, dar așa cum suntem antreprenori tineri, ne-am gândit că poate nouă ne va reuși. Și iată, deja începem la patrulea an de activitate împreună și ne convingem că am avut dreptate. Evident că sunt o mulțime de nuanțe - unele funcționează, altele nu, dar tot ce facem noi, e să ne asigurăm că lucrul merge.

Cooperativa din Călărași a fost fondată în 2019, iar la baza ei stau cinci membri - patru dintre ei sunt din Călărași, iar al cincilea este din Ungheni. Chiar dacă geografic se află la o depărtare de câțiva km, distanța nu este un impediment în procesul de colaborare și dezvoltare. Succesul acestei reușite este că membrii au aceleași drepturi și responsabilități, chiar dacă au dimensiuni economice diferite:

Colaborarea a început mai întâi prin ajutor reciproc, făceam schimburi de servicii și idei între noi - când unul avea nevoie de tractor, altuia îi trebuia consultația unui agronom. Și atunci ne-am gândit că poate ar fi cazul să formăm o cooperativă ca să putem beneficia de această colaborare – să avem aceeași calitate, să creăm scheme de tratare etc. Și atunci, am decis să ne unim eforturile și să creăm Cooperativa de Întreprinzători ”Berries Group”.

Atunci am decis să migrăm cu plantarea căpșunilor la Ungheni. Aici, unul dintre membri are sute de hectare de pământ fertil, cu apă de calitate în apropiere. Așa că am arendat 40 de hectare de teren și ne-am extins afacerea. La Blindești, este plantația care aparține cooperativei, chiar dacă la Călărași, fiecare antreprenor continuă să se dezvolte în paralel în sfera sa - mere, prune etc,
 susține Zinaida Plămădeală.

Antreprenorii au construit și au pregătit infrastructura de la zero, au îmbunătățit sistemul de irigare, au construit spațiu de răcire și depozitare, au cumpărat tractor și au răsad de calitate, de peste hotare. Astăzi, agricultorii produc căpșine pe o suprafață de 40 de hectare în câmp deschis și unul, în sere.

Căpșunele produse la Blindești, sunt în mare parte destinate exportului. Cooperativa are capacitatea de a livra până la 30 de tone, în fiecare zi, iar din acest an, căpșinele ”Berries Group” pot fi găsite și într-o rețea de supermarketuri din țară.

Totodată, producătorii comercializează și material săditor, oferind o diversitate de soiuri - Monterey, Marmolada, Faith, San Andreas, Albion, Honey, Clery etc.

Cu toate că afacerea merge bine, iar acestea sunt vizibile, fermierii se confruntă și cu mulțime de provocări, iar cea mai mare, este lipsa forței de muncă. În sezonul culesului, e nevoie de 1000 – 1200 de persoane. Iar pentru a face față volumului de lucru, uneori sunt nevoiți să aducă muncitori de la distanțe de 100-150 de km.

A fost destul de greu la început, noi eram obișnuiți să prelucrăm 2-4 hectare de teren, dar aici ne-am trezit că avem 40. Dar, cu timpul, ne-am obișnuit cu așa stil de lucru, am semnat contract cu companii. de transport care ne aduc lucrătorii zilnic pe deal. Un lucru pe care am reușit să-l învățăm, este că e nevoie de răbdare, timp și dedicație. Dar este important să ai echipă și oameni care își asumă responsabilitatea, spune Zinaida Plămădeală.

Zinaida Plămădeală a răspuns la toate întrebările adresate de vizite din Transnistria și le-a încurajat să-și caute oameni de încredere, alături de care să se dezvolte. Totodată a menționat că agricultura este acel domeniu care cere multă implicare, devotament, dar și sacrificiu, pe alocuri.

Vizita de Studiu a fost organizat de Federația Agricultorilor din Moldova, ”FARM” în cadrul proiectului Dezvoltarea capacităților organizațiilor de femei și tineri din Transnistria, inclusiv în domeniul „advocacy”, implementat de Camera de Comerț și Industrie din Transnistria, în parteneriat cu Asociația de Femei Antreprenoare din Transnistria și Federația Agricultorilor din Moldova FARM, cu susținerea financiară UNDP.

Sursa: agrofarm.md

ÎMPREUNĂ PENTRU UN REZULTAT MAI BUN. Istoria de succes a cooperativei de la Călărași, AICI

ÎMPREUNĂ PENTRU UN REZULTAT MAI BUN

Istoria de succes a cooperativei de la Călărași, AICI

ÎMPREUNĂ PENTRU UN REZULTAT MAI BUN. Istoria de succes a cooperativei de la Călărași, AICI

loading ...