LIVREAZĂ LAPTE PENTRU CEA MAI MARE COMPANIE DE PRODUSE LACTATE DIN STÂNGA NISTRULUI

11 aug 2023
Veaceslav Covali deține o fermă de vaci în satul Cormanova. Are în grijă 150 de vaci și ține la ele atât de mult, încât a găsit pentru fiecare câte un nume și le ține minte pe toate. Zilnic își începe lucrul la cinci dimineața și niciodată nu știe la ce oră se va întoarce acasă noaptea târziu. Cu toate acestea, pentru Veaceslav munca la fermă nu este o corvoadă.
 
A fost nevoie de 12 ani, multă muncă și implicare pentru a-și dezvolta ferma și a câștiga încrederea oamenilor. Și iată că astăzi livrează laptele pentru cea mai mare companie de produse lactate din stânga Nistrului. În ajutor i-a venit și proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export de pe ambele maluri ale Nistrului” (AdTrade).


 
Datorită unui grant oferit de Suedia și Marea Britanie în cadrul proiectului PNUD/AdTrade, fermierul a reușit să procure un dozator modern de furaje, cu ajutorul căruia produce mono-hrană pentru animale. Drept rezultat, a sporit calitatea și cantitatea laptelui produs la fermă.
 
Dacă anterior obțineam zilnic câte 400-500 de litri de lapte, acum putem avea o tonă. Iar în curând vom mări și numărul de bovine, pentru că procesul de întreținere a acestora s-a simplificat odată cu procurarea dozatorului de furaje, explică Veaceslav.


 
Fermierul susține că mentoratul și grantul oferit în cadrul proiectului PNUD/AdTrade au accelerat dezvoltarea și modernizarea fermei, dar cel mai important e că i-au oferit încrederea că laptele produs la ferma din Cormanova ar putea ajunge în toate localitățile din Moldova, iar apoi și peste hotare.
 
Acest lucru este doar o chestiune de timp, spune Veaceslav Covali.
 
loading ...