Viorel Prisăcari este conducătorul fermei „Vilador” din satul Slobozia-Măgura, raionul Sângerei. Iar cu ajutorul subvențiilor din partea statului, fermierul a reușit să transforme laptele de capră într-o afacere profitabilă. Recent, și-a diversificat activitățile, iar acum prestează și servicii agroturistice, oferind oaspeților imagini și senzații dintr-o altă dimensiune temporală. Din 2014 și până în prezent, ferma pe care o conduce antreprenorul, a beneficiat de suport din bugetul național în valoare de circa 1 milion de lei.
Fermierul deține un șeptel de 186 de capre de rasă sanian, capre adulte, care sunt în lactație și aproximativ 80 de ieduțe. Această rasă este producătoare de lapte și provine din munții Alpi, Elveția.
„Este o afacere de familie. Genul principal de activitate este creșterea caprelor și producerea lactatelor de caprine. Și un alt gen de activitate, la care acum lucrăm, este prestarea serviciilor agroturistice în fermă.
Afacerea am început-o inițial în 2014, în luna august. Am început cu construcția fermei, ulterior, an de an, zi de zi, ne-am dezvoltat, am mai construit, dar nu este finalul. Mai avem mult de lucru. Avem noi obiective, vedem noi persprective pentru a dezvolta această afacere”, susține Viorel Prisăcari.
În prezent, fermierul se poate lăuda cu o varietate de produse, de la brânză, caș, până la iaurt și lapte pasteurizat, toate din lapte de capră, care este obținut direct de la fermă.
„Nu colectăm lapte de nicăieri și punem pe masa consumatorului lapte integral de capră de un litru, pasteurizat, de jumătate de litru, brânză din lapte de capră cu cheag natural, cu denumire de origine protejată „Brânză de Magură”, caș dulce, iaurt din lapte de capră și zer”, spune fermierul.
De la inițierea afacerii, ferma a beneficiat de suvenții în valoare de peste 1 milion de lei.
„Sunt un suport foarte mare aceste subvenții, fiindcă ne dau posibilitatea să ne dezvoltăm în continuare. După cum este cunoscut, zootehnia nu este atât de profitabilă, dar anume acest suport ne dă un imbold și o posibilitate de a ne dezvolta în continuare.
Pentru prima oară, anul trecut, a fost lansat acest apel privind subvenționarea pe cap de animal. Bineînțeles, anul trecut am depus dosarul și am primit subvențiile, cred că în jur de 100 mii de lei. Anul acesta, la fel, am depus dosarul și suntem în așteptare să primim banii.
Este ca o gură de aer pentru fermieri, fiindcă ne dau posibilitatea să ne dezvoltăm, să mergem înainte”, a conchis conducătorul fermei „Vilador”.