MOTIVAȚI DE APE! Despre istoria de succes a familiei Petrov din Puhăceni, Anenii Noi

23 nov 2020
 
Familia lui Eugeniu Petrov din Puhăceni, Anenii Noi, are de mai mulți ani o afacere în agricltură. Tatăl și cu cei trei fii au în gestiune cca 18 ha de teren agricol, unde cultivă cartof și varză în câmp deschis ( pe o suprafață de 15 ha), roșii vânătă și ardei (crescuți în sere, amplasate pe un teritoriu de trei ha). Cea de-a doua recoltă de varză din acest an a fost una destul de impunătoare, ei reușind să adune cam 80 tone/ ha. Soiurile cultivate sunt Grandslam și Marloo, preferate de consumatorii locali grație frunzelor fine și lipsei nervurilor accentuate.
 
Dl Eugeniu Petrov povestește că succesul unei roade de varză depinde mult de irigare și are nevoie de apă la toate etapele de creștere.

“Anul acesta nu am avut parte de ploi, dar am irigat varza de 10-11 ori și putem afirma că rezultatul este unul frumos”, susține fermierul.
 

De unde apă, veți întreba? Răspunsul îl găsim în sistemul centralizat de irigare "Puhăceni", care a oferit producătorului șansa să-și extindă suprafața terenurilor irigabile cu 10 hectare. Dl Petrov este membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Acva-Grup” chiar de la începuturi și accesul la apă i-a garantat succesul afacerii din acest an. „Anterior, irigam din fântânile arteziene și potențialul de irigare era de doar câțiva ari pe zi. Acum suntem conectați la sistemul centralizat și ne permitem luxul de a iriga până la 5-7 hectare, fapt ce ne-a motivat să ne extindem afacerea”, susține producătorul. Lista de avantaje este completată de utilizarea echipamentului și a tehnicii pentru irigare de care dispune asociația, și, bineînțeles, un tarif avantajos pentru apă.
 
Cei trei fii au ales să revină acasă, în afacerea comună
 
Familia Petrov este unul dintre principalii beneficiari ai proiectului investițional finanțat în anul 2019 de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova. Proiectul presupunea extinderea ariei de deservire a SCI „Puhăceni” prin construcția rețelelor de irigare, datorită cărora fermierii au acces la apă și pentru irigarea serelor.
„Suntem bucuroși că a fost adusă conducta de apă până la sere, având posibilitatea să folosim apa din Nistru. Este mult mai benefică pentru creșterea plantelor, pentru că nu conține atâtea săruri și nu provoacă dăunători, comparativ cu apa din fântâni, pe care o utilizam anterior”, afirmă Eugeniu Petrov.
 
În timp de alți fermieri duc lipsă acută de forță de muncă, la Puhăceni lucrurile stau mult mai bine. „Avem cinci angajați permanenți, dar mai apelăm și la zilieri. E cam dificil să-i găsim, mai ales pentru lucrările din seră, ele fiind sezoniere. Un motiv pentru care am decis să cultivăm varză este și pentru că ne dorim să păstrăm anul împrejur măcar câțiva muncitori, iar la varză mereu ai de lucru”, menționează Eugeniu Petrov. 
 

Cei trei fii, care sunt pentru tata și parteneri, și sprijin, după terminarea studiilor, au ales să revină acasă și să muncească împreună la afacerea comună. Vasile, unul dintre feciori, spune că agricultura nu e deloc ușoară, dar cu răbdare și muncă apar și rezultatele.
 
Familia își dorește, pentru viitor, să extindă capacitatea frigiderului, dar și să investească în propriul  echipament de irigare, fiind convinți că acesta îi va ajuta la eficientizarea muncii.


Sursa: Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

CASA ALBINEI, simbol și motivație pentru tinerii apicultori

27 jan 2022

PRODUCĂTORII DE ENERGIE REGENERABILĂ ÎN TOPUL SUCCESULUI: AEE a publicat o revistă cu 40 de istorii

20 jan 2022

ANTREPRENOAREA DORINA BACIU: Vreau să dezvolt „turismul” cașcavalului în Sadaclia, combinat cu vinuri locale

17 jan 2022

ENERGIE EOLIANĂ PRODUSĂ LA VĂRZĂREȘTI. Ce spune antreprenorul Corneliu Mârza despre afacerea sa

30 dec 2021

ECHIPAMENTE PENTRU APICULTORI: Istoria de succes a familiei Lazăr, prima care a ajuns să le producă și pentru export

27 dec 2021

MOTIVAȚI DE APE! Despre istoria de succes a familiei Petrov din Puhăceni, Anenii Noi

MOTIVAȚI DE APE! Despre istoria de succes a familiei Petrov din Puhăceni, Anenii Noi

MOTIVAȚI DE APE! Despre istoria de succes a familiei Petrov din Puhăceni, Anenii Noi

loading ...