MURELE, POMUȘOARELE CU „GULERAȘE ALBE”. Familia Rău din Sipoteni le cultivă de aproape două decenii

19 jul 2021

Este, probabil, prima familie din R. Moldova care cultivă mure. Istoria ei începe acum 19 ani și se derulează în satul Sipoteni din raionul Călărași, unde pe o plantație de 1, 10 ha crește patru soiuri de mure. Vorbim despre familia Rău, o familie inteligentă și destul de prudentă. Chiar dacă mai au și două magazine, afacerea cu pomușoare rămâne pentru soții Alexandra și Ilie și cei trei fii cea mai aproape de suflet. Pentru că să dăruiești aproape două decenii din viață cultivării acestei culturi ajungi, volens nolens, dependent de fructele despre care se spune că beneficiile lor pentru sănătate sunt multiple: au efect anti-inflamator, diuretic, antiseptic, laxativ, analgezic și ajută la tratarea gripei și a răcelii.
 
Inițial au cultivat castraveți, porumb, dar după ce au săpat trei iazuri ale lor, și-au zis că e momentul să aleagă o cultură agricolă mai inteligentă. Contactată de AGROMEDIA, dna Alexandra Rău ne-a argumentat de ce murele sunt un produs cu „gulerașe albe”.
 
La plantație vii doar cu mâinile curate!
 
„Sunt inteligente prin comportamentul pe care îl cer în raport cu ele, prin metodele de îngrijire. E nevoie de mare mare acuratețe, la ele vii mereu cu mâinile curate. E o cultură pentru oameni mai selecți”, ne-a povestit antreprenoarea contabilă de profesie. Așa că în mica afacere sunt implicați și cei trei fii, toți cu studii superioare – unul a făcut facultate la București, altul la Moscova și celălalat aici, la Chișinău. Puteau ușor rămâne în orașele în care au studiat, dar au ales dealurile de la Sipoteni, să fie alături de scumpii părinți, iar munca în comun le asigură traiul și bucata de pâine și fericire.
 
Au pornit la drum cu unul dintre cele mai vechi soiuri, Black Gold, adus din Crimeea, acum cel mai des folosit pentru a face suc, gem, vin și lichior. Ulterior, plantația lor s-a îmbogățit cu alte trei soiuri mai moderne și toate crescute doar natural, fără gram de pesticide. Nu dețin certificatul ecologic, în schimb în fiecare an îl obțin pe cel de inofensivitate.
 
Murele se înmulțesc și prin butași, și prin marcotaj și fără apă nu rezistă. Familia Rău are un sistem de irigare prin picurare și iazurile sunt „amici la cătăramă” cu plantația. Arbuștii dau roadă în al doilea sau al treilea an, în funcție de sort. Marfa o livrează în stare proaspătă și chiar ieri au participat la Târg. Până la pandemie mergeau cu fructele un pic „loft” la diverse evenimente din țară.
 
„În toți acești ani am întreținut afacerea doar din banii noștri. Nu am obținut nici granturi, nici subsidii, nici alte forme de ajutor din partea statului. Dacă e să fiu sinceră, nici măcar nu calculăm profitul de pe urma plantației, pentru că nu acesta este scopul nostru. Soțul e cel care are grijă de ea”, ne-a spus dna Rău.
 
„Lecțiile pe care le-ai învățat singur sunt cele mai sfinte”
 
Dl Rău n-a stat nici la discuție de-o parte. Ne-a povestit despre cele 40 de ari care în acest an, din cauza ploii, au avut de suferit. Dar nu s-au descurajat, pentru că toată experiența au acumulat-o singuri, pe parcursul antreprenoriatului.

„E o plăcere deosebită cultivarea lor și nu ne-am săturat. Am mers la mai multe seminare, dar lecțiile pe care le-ai învățat singur sunt cele mai sfinte. Recoltarea începe la sfâritul lui iunie, cu soiul Arapaho, cunoscut pentru faptul că nu rodește prea mult, dar e de o calitate net superioară, conferită de aromă, mărimea fructului și gust. Imediat se coace alt soi, după care vine momentul pentru Black Gold și terminăm cu Jumbo, când recolta e și strânsă, și vândută. Noi nu exportăm, personal cred că cei care produc nu trebuie să și vândă, există oameni speciali pentru asta. Vin și procură de la noi angro și o exportă prin România și alte țări.  Anul trecut, cu toată seceta, am adunat cca 3 tone de mure. E destul de bine. E adevărat, e multă muncă, lucrăm anul împrejur la ea. O recoltă doar membrii familiei, nu implicăm pe nimeni străin”, ne-a relatat micul producător.
 
Am mai aflat că vor să testeze, pe un teren de 50 de ari, și creșterea șofranului pe care l-au adus din Franța. Au înregistrat și un SRL și planta va merge înapoi la persoana care le-a vândut materialul săditor. Până atunci au de preparat lichiorul din mure care, conform tehnologiei universale, se obține cu ajutorul zahărului și a țuicii de mure și ajunge la cca 23 grade tărie, norma pentru lichioruri. Deocamdată nu au un brand, dar îl vor crea în scurt timp. Uneori, parcă ar vrea să mai plece capul, dar găsesc forță și dorință și merg mai departe. Sunt singurii „murari” din Sipoteni, a mai fost un domn, dar a renunțat la afacere pentru că nu avea apă. Și dacă vine cineva să cumpere puieți, cei din familia Rău îi întreabă din start dacă au surse pentru irigare. Dacă nu, e mai bine să renunțe, pentru că întreaga afacere va suferi eșec din start.
 
 
 
 
loading ...