O TÂNĂRĂ CU SINDROMUL DOWN ȘI-A DESCHIS PROPRIA AFACERE. Daniela Pruteanu are o seră și un magazin de flori

15 apr 2022
Daniela Pruteanu are 19 ani și este copilul soarelui, cum o dezmiardă cei apropiați. În urmă cu doi ani, Daniela, împreună cu mama ei, Elena, au început să crească flori în ghivece. Mai întâi, au fost câteva semințe, apoi au plantat și mai multe, până sera construită de tatăl tinerei, Petru, s-a umplut cu sute de flori.

Florile erau o pasiune de-a Danielei de când era mică, iar mama îi insufla dragostea pentru natură și grija pentru fiecare crenguță, pentru fiecare fir de iarbă. Îi plăcea atât de mult, încât primul cuvânt a fost „flori”.

Au construit sera, au pregătit pământul, au tras apă și au plantat diferite soiuri de flori, ținând neapărat cont și de cererea pieței.

Dacă în timpul săptămânii Daniela merge la școală și își face lecțiile, reușind să îngrijească florile câteva ore dimineața și seara, atunci sâmbăta este doar pentru lucrul în seră. Se trezește dis-de-dimineață și se grăbește să înceapă munca. Verifică fiecare floare, să vadă dacă mai are nevoie de apă, de vitamine sau de mai multă lumină.

Învățam câte puțin să ne construim și dezvoltăm afacerea, mărturisește Daniela.

Daniela este diagnosticată cu sindromul Down, dar asta nu a oprit-o să învețe în rând cu ceilalți copii din clasă, să cânte la vioară, să fotografieze și să se gândească ce i-ar plăcea să facă mai departe. În prezent, se visează o femeie de afaceri, care singură își va clădi un viitor frumos în pofida celor care i-au spus la naștere că nu va supraviețui.

A demonstrat atunci că este puternică și demonstrează acest lucru și acum, în fiecare zi. Chipul îi este luminat de un zâmbet larg când deschide ușa serei, când trece pe lângă fiecare floare.
Mereu i-a plăcut să se afle în natură, printre flori și să se încarce de la ele cu energie.

Printre ele mă simt bine, recunoaște Daniela, și nimeni nu are nicio îndoială când o urmărește cum își trece delicat degetele peste frunze și petale, ca să nu le rănească în niciun fel.

Se creează o armonie meditativă care te captează și îți taie plăcut respirația. Când faci ceea ce-ți place nu mai este vorba doar de muncă, adaugă Elena, mama tinerei, iar fiica dă afirmativ din cap.

Potrivit unei analize ample privind implicarea femeilor în dezvoltarea economiei realizată de Biroul Național de Statistică în 2016, la conducerea întreprinderilor sau organizațiilor sunt de trei ori mai puține femei decât bărbați. Totodată, lucrurile au tendința să se schimbe. În ultimii ani, femeile se implică tot mai mult în domeniul antreprenorial. Astfel, dacă în 2016 erau 16% de femei de afaceri, în 2020 numărul lor a crescut până la 33,9% din întreaga populație a țării. Iar una dintre aceste femei este Daniela. 

Sursa: MOLDOVA.UNWOMEN.org
loading ...