Foarte curând, satul Hârtop din raionul Florești va fi noua destinație pe harta turismului rural din Republica Moldova. Este vorba despre Casa Muzeu „Vatra Strămoșească” unde vizitatorii vor putea petrece o zi ca în vizită la bunica: vor putea savura o zeamă de găinușă crescută chiar în curtea casei, plăcinte coapte în cuptorul din bășcuță și se vor putea odihni lângă sobă, pe lejancă, învățând din arta țesutului, lemnăritului, olăritului sau a brodatului.
Mai mult, atracția turistică nu este o afacere, este gândită și construită în scop caritabil: bănuții achitați de turiști vor constitui bugetul necesar pentru întreținerea unei case de copii orfani, care urmează a fi deschisă pe lângă biserica din sat.
Toate au fost posibile datorită unui om cu inimă mare și idei frumoase, parohul bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din aceeași localitate, Sergiu Boldirescu. Ghidat de dragostea pentru vatra strămoșească și tradițiile neamului nostru, a pus bazele Casei Muzeu „Vatra Strămoșească”.
În semn de recunoștință față de buneii și străbuneii noștri s-a născut această locație care va bucura ochiul și sufletul fiecărui vizitator. Ne dorim ca toți cei care vor păși pragul muzeului să plece cu impresia că au fost la casa unde au copilărit - la mama, ne-a povestit Sergiu Boldirescu.
La inițiativa preotului și cu suportul oamenilor cu inimă mare, a fost construită din temelii, dar cu respectarea riguroasă a tuturor caracteristicilor, o casă țărănească cu pridvor, sobă, cuptor, lejancă și desigur, Casa Mare. Apoi, amenajată și împodobită frumos cu obiecte și covoare vechi țesute de bunica preotului și alte gospodine din sat.
În 2018, pe locul casei parohiale, am început construcția Casei Muzeu. Este în totalitate din piatră, cum făceau părinții noștri în secolul XX. Muzeul include și camera de locuit, nișa dintre aceasta și Casa Mare unde am așezat războaiele de țesut. Alături de casă, am construit bășcuța unde avem cuptorul în care vom coace plăcinte și bucate tradiționale pentru turiști.
Multe din obiecte le-am adus din casa buneilor mei, pe care le păstrez de ani buni. Printre acestea, sofca, masa, scaunul, fotografii. Altele sunt donate de oamenii din sat, cunoscuți, prieteni. Am mai cumpărat câteva covoare deosebite și vechi.
Toate edificiile de pe teritoriu sunt construite în exclusivitate din Piatră de Cosăuți, lucrată manual, menționează bărbatul.
Casa este situată pe teritoriul unui complex mai vast de pe lângă biserica din sat, unde se află inclusiv și o cantină socială.
Muzeul face parte dintr-un proiect de proporții, cu 16 părți componente. Pe lângă Casa Muzeu, oaspeții noștri vor putea lua parte și la Atelierele de țesut și brodat unde vor putea învăța cum se țese un covor, cum se coase o ie românească. La atelierul nostru, veți găsi cele mai frumoase ii autentice, confecționate după modelele vechi, expuse la Muzeul de Istorie și Etnografie.
De asemenea, avem doi meșteri care vor împărtăși din meșteșugul olăritului și cel al prelucrării lemnului. Pe viitor, ne dorim ca atelierul nostru să fie un centru ce va aduna mai mulți meșteri populari.
Tot aici, doritorii pot participa la un workshop de preparare a plăcintelor tradiționale moldovenești.
Vizitatorii vor avea ocazia să admire și pictura bisericii, care este un albastru de Voroneț foarte frumos, realizată în anii 2020 – 2021, dar după o tehnică foarte veche de peste o mie de ani: pe bază de gălbenuș de ou, ulei de in și oțet. O pictură în stil bizantin.
Mai poate fi vizitată biblioteca, așezământul social „Samariteanul Milostiv”, mica noastră fermă de păsări.
După deschiderea oficială a muzeului, vom avea și un ghid care va prezenta în detalii viața buneilor și străbuneilor noștri.
Am creat un mecanism care să răspundă unei nevoi sociale. Cu alte cuvinte, să nu stăm doar în baza donațiilor pentru că timpurile nu întotdeauna sunt prielnice. Am încercat să dezvoltăm latura socială, combinând-o cu cea culturală, ne-a mărturisit Sergiu Boldirescu.
Așa cum toate aceste construcții sunt realizate doar din donațiile credincioșilor, necesită un timp mai îndelungat pentru finalizare. Casa Muzeu va fi deschisă oficial pentru turiști, începând cu primăvara anului 2023.
Le dorim succes și așteptăm momentul lansării!