INVESTEȘTE ÎN ANIMALE DE PRĂSILĂ ȘI PRODUCE SINGUR SILOZ ȘI FÂNAJ

13 jul 2023
În localitatea Ghelauza se află una dintre cele mai mari ferme zootehnice, specializată în creșterea bovinelor pentru lapte din Strășeni. Este unica fermă din raion care produce silos, fânaj.

Fermierul și-a lansat afacerea în anul 2011. Pentru început, a fost doar o îndeletnicire, care mai apoi s-a transformat într-o afacere.
 
Investește în animale de prăsilă, înalt productive

Pe parcursul anilor, a sporit productivitatea șeptelului de animale și a dezvoltat capacitățile bazei furajere. În prezent, gospodarul îngrijește un șeptel de 160 de animale, dintre care 70 sunt vaci mulgătoare.De-a lungul activității, statul i-a oferit suport financiar pentru construcția grajdurilor, procurarea tehnicii și utilajului necesar, iar în anul 2022, a început a investi în animale de prăsilă, înalt productive.

Astfel, fermierul a importat din Germania 29 de juninci de rasa Simmental. Zilnic obține de la fiecare bovină câte 30 kg de lapte proaspăt și gustos. Anual obține circa 8 mii kg de lapte de la fiecare vacă furajată.
 
Își cultivă singur cerealele și boboasele pentru hrana animalelor

Proprietarul afacerii are în gestiune și 160 de hectare de teren agricol. Pe toată suprafața, cultivă 70 ha de lucernă, porumb, mazăre, orz, culturi furajere, care sunt folosite la nutriția animalelor.În discuția cu vicepremierul Vladimir Bolea, care a vizitat ferma, fermierul a nominalizat și necesitatea pentru gospodărie a  unei gropi pentru stocarea dejecțiilor acumulate la fermă.

Deși este o fermă de familie, au creat încă câteva locuri de muncă. Ministrul Vladimir Bolea a reiterat că, sectorul zootehnic este unul prioritar și crescătorii de animale vor fi susținuți și pe viitor pe tot lanțul tehnologic.
 
loading ...