RĂSAD LA COMANDĂ. Cum a reușit Vitalie Cojocari din Edineț să câștige încrederea legumicultorilor, vedeți în material

20 jan 2023
Crește răsad de legume de când se ține minte și nu s-a văzut niciodată făcând altceva. A deprins toate secretele de la părinți, alături de care, încă acum 25 de ani a început să învețe să facă legumicultură și să muncească în același timp în serele familiei. Vorbim despre Vitalie Cojocari din Edineț, cunoscut printre legumicultorii din zona de Nord a țării drept crescător de răsad cu experiență în domeniu.

Vitalie spune că a crescut și vândut răsad de toate tipurile de legume care se cultivă la noi, dar pentru că, în timp, realizarea acestora a devenit mai complicată și-a trecut mica afacere la alt tip de producere: face răsad la comandă, din semințele clientului.



În ultimii ani, era greu să vindem toate firele. Acum, producem exact de cât are nevoie clientul. În timp, ne-am specializat, am învățat tot ce trebuie să știm pentru a produce răsadul, legumicultorii ne cunosc deja. Acum, ne spune fermierul 10 mii de fire de roșii și 10 mii de ardei, data când are nevoie să fie gata și atât creștem. Așa este mai sigur pentru noi.

În această perioadă, primim comenzile, pregătim serele, iar în aprilie vom semăna, așa ca în luna mai să avem răsadul gata. Pe an ce trece, numărul dăunătorilor și al bolilor crește. Luptăm cu mucegaiul, cu afidele, cu acarienii, fitoftora toate devin rezistente la preparatele fitosanitare, dar muncim mult ca să oferim fermierilor răsad de calitate, sănătos și fără boli.

Evident că toate scumpirile din ultima perioadă vor duce la o mică majorare de preț și pentru răsad. În aprilie, nu e nevoie să încălzim permanent serele, conectăm căldura doar în zilele cu temperaturi negative sau când e mai frig. Avem instalații și pe gaz și pe lemne, ne descurcăm. Îngrășămintele încă nu le-am procurat, urmează, fără ele tot nu putem să muncim. Numai cine nu vrea să muncească nu se descurcă, important război să nu fie, cu celelalte ne clarificăm, spune fermierul.

Pe lângă răsad, Vitalie cultivă și legume: ardei și castraveți. Alege cultura în funcție de cerințele pieței. Anul trecut, de exemplu, a crescut doar castraveți pe care i-a vândut în piețele angro. Nu este simplă nici cultivarea, nici realizarea producției, dar pentru că munca pe care o face îi aduce și satisfacție, pe lângă venit, nu cedează în fața greutăților.



Agricultorul vine și cu unele sfaturi utile în alegerea, plantarea și îngrijirea răsadului de legume.

Pentru mine este suficient să văd firul și îmi dau seama de starea lui, asta vine cu experiența. Dar, cele mai importante criterii în selectarea firelor sunt:
  • Răsadul trebuie să fie verde, acesta este primul indiciu, să fie grosuț la tulpină și să nu aibă mucegai.
  • Răsadul se plantează seara, pe răcoare.
  • Se udă imediat după plantare, se dă țărână uscată deasupra, pentru a evita formarea vaporilor, apoi câteva zile nu se udă.
  • Nu se recomandă să udăm răsadul în tipul zilei, când soarele e arzător. Riscăm să-l îmbolnăvim sau să-l opărim.
  • Când scad brusc temperaturile, se recomandă protecția răsadului. Acum sunt pelicule speciale.
Vitalie Cojocari crește răsadurile împreună cu membrii familiei sale, soția, părinții, frații. Anual produce în jur 100 de mii de fire.
loading ...