ROMAN SÂRBU: Ne propunem să ieșim cu produsele noastre și pe piața europeană

05 jul 2024
Tudor Sârbu este fondatorul companiei „Rom Cris”, din satul Tîrnova, raionul Dondușeni. Încă din anul 2003 se ocupă cu creșterea puilor și producerea ouălor. Afacerea sa este una de succes, însă pentru a pătrunde pe piața Uniunii Europene, trebuie să își ajusteze condițiile din hala de creștere a puilor pentru a respecta standardele europene.


 
Puii sunt din Olanda, îi creștem până la vârsta de 110 zile, apoi îi transferăm în hala pentru adulți unde îi pregătim pentru ouat, explică fermierul.
 
În acest scop, antreprenorul a aplicat la două programe gestionate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și finanțate de Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană.
 
Astfel, prin Programul de retehnologizare și eficiență energetică a IMM, a obținut finanțare nerambursabilă de 2 milioane de lei, pe care a folosit-o pentru dotarea fabricii cu utilaje moderne.
 
Datorită susținerii financiare am achiziționat un soft datorită căruia, de pe telefonul mobil, vom putea ține sub control toate procesele, susține Pavel Sârbu.
 
Recent, antreprenorul a beneficiat de un grant de 500 de mii de lei prin Programul de transformare digitală a IMM, pentru dotarea afacerii cu utilaje moderne de monitorizare a încăperilor unde cresc și se dezvoltă puii, ceea ce îi va permite să facă un pas mare spre obținerea certificării necesare pentru exportul produselor sale în Uniunea Europeană.


 
Ne dorim să avem acces la piața UE. Investițiile pe care le facem în prezent sunt cu acest scop. La programe am apelat, aflând informația în cadrul unei asociații din care facem parte. Procedura nu este complicată, a fost destul de simplu să aplicăm, a declarat Roman Sârbu, Director economic „Rom Cris”.
 
„Rom–Cris” SRL este unica întreprindere din R. Moldova cu ciclu închis de producție. Hrana pentru pui și găini fermierul o produce din cereale pe care le cultivă singur. Gestionează 1 650 de hectare, cu un asolament de 5 culturi: mazăre, soia, porumb, floarea-soarelui și grâu. De asemenea, a construit o stație de biogaz unde sunt utilizate dejecțiile din fermă.
 
Sursa: ODA 
loading ...