SERGIU GURĂU, ANTREPRENORUL CARE OFERĂ O ȘANSĂ PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI. Află istoria lui de succes

25 nov 2021

„Floare de cireș” SRL  este o întreprinderea Socială de Inserție din satul Răzeni, raionul Ialoveni - una dintre primele afaceri cu impact social din Republica Moldova. Sergiu Gurău, fondatorul afacerii sociale a decis să se lanseze în acest domeniu pentru a rezolva mai multe probleme sociale precum; șomajul și migrația tinerilor, economie informală și tineri fără pregătire profesională, etc. Acum, în cadrul întreprinderii activează persoane cu dizabilități
 
„Fiindcă organizația în care activez se află în mediul rural, am observat probleme care vor avea consecințe dramatice în viitorul apropiat asupra dezvoltării social-economice: șomajul și migrația în rândul tinerilor, economie informală și tineri fără pregătire profesională, un număr tot mai mare al tinerilor din categorii defavorizate, inactiv economic și cu risc sporit de excludere socială. Această „oportunitate” m-a și determinat, de fapt, să am o abordare mai inovatoare și am văzut un mare potențial de a lansa o afacere socială care să răspundă atât necesităților emergente ale tinerilor cât și valorificarea resurselor cu potențial economic pe care le avem în regiune”, a menționat Sergiu.
 
Pentru a lansa afacerea socială, Sergiu Gurău a fost susținut de organizații internaționale, cât și de autoritățile publice. Întrucât, în Republica Moldova antreprenoriatul social nu este încă dezvoltat, fondatorii s-au inspirat de la cei de peste hotare. La început a fost susținut de oamenii din comunitate, care s-au implicat ca voluntari, iar mai apoi au devenit salariați.
 
Ideea de afacere și modelul a fost conceput încă în 2012, iar pe piață s-au lansat peste un an, în 2013 cu servicii de catering.

„Serviciile noastre constau în deservirea pauzelor de ceai/cafea, a prânzurilor și a cinelor tip bufet suedez, inclusiv echipamentul, tacâmurile și ustensilele, după caz, mobilierul. Meniul include o diversitate de bucate tradiționale moldovenești și bucate din meniul european”, a povestit el.
 
Vrea să deschidă și o brutărie artizanală

În cadrul întreprinderii „Floare de cireș” activează persoane cu dizabilități și tineri necalificați profesional, care au posibilitatea să o facă la locul de muncă. Pe viitor, au planuri de extindere, de creștere a numărului de salariați din categoriile defavorizate. De asemenea, planifică să identifice soluții care ar contribui la minimizarea impactului negativ asupra mediului. Una dintre acțiuni este și lansarea undei brutării artizanale.
 
„Ne-am propus pentru 2022 să înființăm o mini brutărie artizanală, care să producă cu ajutorul și prin implicarea directă a persoanelor cu alte abilități din Răzeni, o diversitate de produse tradiționale, nutritive de panificație, pe care să le putem oferi în mod responsabil comunității. Brutăria va produce pâine și produse de patiserie modelate manual, cu maia naturală, fără drojdie, conservanți și amelioratori, utilizând ingrediente proaspete și alese cu cea mai mare atenție”, a spus Sergiu Gurău.
 

În prezent, în cadrul întreprinderii activează peste 150 de femei și bărbați, printre care 11 persoane cu dizabilități. De asemenea, datorită ÎSI „Floare de cireș” SRL, 36 de persoane în etate primesc prânzul la domiciliu de trei ori pe săptămână.
 
Fondatorul consideră că antreprenoriatul social are viitor în Republica Moldova, întrucât instituțiile guvernamentale, ONG-urile și agenții economici sunt interesați de acest domeniu. Pentru Sergiu Gurău, antreprenorii sociali sunt exploratori neobosiți de oportunități pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a societății.
 
Sursa: odimm.md
loading ...