ȘI VARZA POATE FI FRUMOASĂ. Cum au ajuns florile de Brassica în serele Dianei Gorceac din Ialoveni, vedeți în material

03 nov 2022
Lalele, narcise, crizanteme, eustome și ... varză. Da, da, flori de varză, sau mai corect - Brassica. Sunt noul trend în materie de flori și cea mai recentă specie din florăria Dianei Gorceac din Suruceni, Ialoveni.
Antreprenoarea crește flori de aproximativ 11 ani și spune că este cea mai frumoasă meserie pe care o putea avea.

Este o muncă dură, dar plăcerea nu se compară. Pe lângă multă muncă și grija de care au nevoie florile, este foarte plăcut, este o muncă care-mi umple sufletul. Sunt zilnic printre ele, dacă nu fac o lucrare sau alta, mă duc măcar să le văd, să le miros, să mă uit câte au mai înflorit, povestește cu pasiune femeia.

Diana spune că atunci când concurența este mare, trebuie să întreprindă ceva pentru a ieși în evidența, pentru a atrage cumpărătorii printr-un produs mai deosebit. Așa a apărut Brassica în florăria familiei – mai mult ca o mini strategie de marketing.

Noi o avem de 3 ani deja. Trebuie să cunoaștem trendul pieței, să simțim piața, altfel, nu merg vânzările. Piața mereu cere ceva nou, ceva inedit și noi trebuie să ținem pasul, să luăm decizia potrivită la momentul potrivit, altfel, rămânem cu marfa nevândută. Gusturile oamenilor se schimbă, tendințele sunt în continuă schimbare și noi întotdeauna am ținut cont de asta, spune antreprenoarea.



Brassica înflorește atunci când pe piață varietatea de flori începe să scadă, noiembre-decembrie, se crește doar în sere, necesită suport special pentru a crește dreaptă și foarte multă muncă. De când începe perioada vegetativă, luna mai, trebuie monitorizată în permanență pentru a înlătura frunzele de pe tulpină, altfel, nu se formează floarea frumoasă pe care o vedem. Brassica poate crește până la înălțimea de 90 cm. Prea multe detalii tehnologice nu ne-a dezvăluit, țara este mică, iar concurenții prea mulți – zice florista.

Oamenii sunt curioși, se apropie, se interesează, le place, dar nu toți au curajul să o cumpere pentru a o dărui, le este frică de reacția celei care o va primi, cum va interpreta. Noi suntem obișnuiți să privim varza ca pe o legumă. Mai des este cumpărată pentru a o duce acasă pentru decor. Moldovenii țin pasul cu trendurile, dar tot mai mult iubesc florile clasice. Dar este o pată de culoare în vitrina noastră, ceva ce nu vezi la ceilalți.
Plusul cel mare a ei este faptul că rezistă minim 1,5 luni în apă. Sunt cumpărători care ne-au spus că a ținut și 4 luni. Dacă i se scurtează regulat codița și i se schimbă apa, se păstrează mult timp
, ne-a mărturisit Diana.

Pe lângă varza decorativă, în serele familiei Gorceac cresc crizanteme, eustome, narcise, lalele, iriși, astfel au flori anul împrejur.

Am început cu crizantemele, apoi, treptat, la cererea pieței, am adus și lalele, iriși olandezi, eustome, narcise, să avem de toate câte puțin, și flori de primăvară, și de vară, și de toamnă. O singură lună pe an avem pauză, în rest, avem tot timpul flori.

Nu cumpărăm nici o floare, le avem în permanență pe ale noastre. Pentru lalele, aducem cepele din Olanda în fiecare an, ele nu pot fi utilizate repetat. Crizantemele le înmulțim singuri, facem răsadurile, Brassica, tot singuri o creștem, dezvăluie antreprenoarea

Creșterea florilor este o afacere de familie, Diana muncește cot la cot cu cele două fiice ale ei și soțul, care este implicat mai mult în procesul de vânzare, de munca din sere e mai mult responsabilă ea. Florile le vând într-un butic din centrul Capitalei. Brassica costă 40 de lei firul.
 
loading ...