ȘI-A INSTALAT UN SISTEM COMBINAT DE RĂCIRE CU APĂ ȘI SORTARE OPTICĂ A CIREȘELOR

22 jun 2023
Adrian Cavcaliuc este un tânăr din Chișinău, care deține 25 de livadă în sistem intensiv de cireșe în satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești. Antreprenorul a plantat 8 soiuri târzii, iar anul acesta speră că va avea prima roadă completă, estimând circa 200 de tone de cireșe.
 
Adrian Cavcaliuc spune că, din 2018 și până în prezent, a reușit să câștige mai multe proiecte de finanțare și subvenții. Tânărul a participat la toate programele din domeniu, inclusiv la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Livada Moldovei sau Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.
 
Antreprenorul deține un bazin propriu de acumulare a apei, utilizat pentru a iriga întreaga livadă, dar și un sistem combinat de răcire cu apă și sortarea optică a cireșelor - unic în Republica Moldova. Acest lucru îi permite să satisfacă orice cerere din UE, inclusiv la nivel de ambalare a produsului.


 
Mă bucur să cunosc pomicultori ca Andrei, Mihail și Vasile, care lansează afaceri și investesc în tehnologii moderne pentru a ieși pe piață cu produse de calitate. Acești tineri dezvoltă economia locală și oferă locuri de muncă pentru locuitorii din zonă și sunt un exemplu demn de urmat, a menționat premierul Dorin Recean, aflat în vizită în livada din Șoldănești.
 
În câteva zile, va începe recoltarea, iar cireșele din Vadul Rașcov vor ajunge în mai multe țări din Uniunea Europeană - în Italia, Polonia, sau Spania.


 
În prezent, Republica Moldova are mai mult de patru mii de hectare plantate cu cireși, iar suprafețele ocupate de livezi intensive sunt în creștere. În următorii ani, plantațiile intensive vor contribui la creșterea exponențială a producției de cireșe din Moldova, care în prezent ajunge la aproximativ 15 mii de tone pe an, țara noastră fiind în top 20 exportatori mondiali de cireșe.
loading ...