TÂNĂRUL CU SERA DIN STICLE LA PRIMA RECOLTĂ. Istoria neobișnuită a lui Victor Voina din Cahul continuă

15 dec 2021
Vă amintiți de Victor Voina, tânărul inventiv din Cahul, care în vara anului curent a construit o seră din 70 de mii de sticle? Ei bine, agricultorul a și obținut prima recoltă.
 
Victor a reușit să realizeze și proiectul de utilizare a uleiului uzat pentru încălzirea serei, astfel încât construcția din sticlă și uleiul îi reduc o parte din cheltuieli.
 
Ce crește fermierul? Leuștean, pătrunjel, mărar, mentă, rucola, salată creață și alte verdețuri, care sunt gata de recoltat. Varietatea mare este argumentată prin faptul că își dorește să asigure localurile cu verdețuri proaspete, iar surplusul să-l vândă clienților din zonă.
 
Comercializarea nu este deloc ușoară, mai ales că piața internă abundă de verdețuri de import. Cu toate acestea, Victor mizează pe susținerea consumatorilor locali. În câmp deschis la Ferma Voina mai cresc căpșune, mure și recent a prins viață o mică plantație de lavandă. Așa că scopul final – cea de a deschide o agropensiune – este cât se poate de realizabil.


 
 
A dat o șansă sticlelor goale
 
Istoria lui Victor este un argument că și acasă îți poți construi un viitor. El a decis să revină la baștină din România, acolo unde a muncit anterior, pentru a-și transforma visul în realitate. În țara vecină a lucrat în calitate de inginer horticol, la o companie de success, dar tot agricultura a fost cea care l-a chemat acasă pe tânăr, reamintește AGROMEDIA cu referire la tv8.md.
 
În Cahul, familia Voina a deschis un restaurant care, în scurt timp, a devenit unul dintre cele mai vizitate localuri din oraș. Restaurantul genera o mulțime de deșeuri care nu puteau fi reciclate în raion. Dar cea mai gravă problemă era faptul că se adunau foarte multe sticle goale.
 
Așa că Victor a decis să ofere o nouă șansă sticlelor utilizate. Întrucât sunt un termoconductor destul de bun, tânărul s-a gândit că acestea ar trebui să degajeze o cantitate suficientă de energie termică, astfel încăt să încălzească o seră întreagă, fără a fi utilizate alte surse de căldură.
 
Ideea de a construi sera din sticle a fost susținută și în cadrul unui proiect de granturi, astfel că tânărul a început construcția. Sticleleau fost aranjate orizontal, legate cu sârmă și acoperite cu ciment.
 
Sera este amplasată astfel încât să prindă razele solare pe tot parcursul zilei, iar pe timp de iarnă, încălzirea se va face cu… ulei. Mai exact, este vorba despre uleiul care a fost deja utilizat în restaurante, la pregătirea bucatelor, și care ar trebui să fie reciclat după asta. Majoritatea proprietarilor de localuri îl varsă, însă în canalizare, așa că Victor a decis să colecteze uleiul și să-l ardă în sobe speciale, ca să obțină temperatura necesară plantelor, în sezonul rece. Iar în sere, tânărul s-a apucat de cultivat zarzavaturi. Ținând cont de experiența sa de peste trei ani, în sectorul HoReCa, el afirma că cererea pentru aceste culturi este mare, iar de regulă, localurile le procură pe cele de import.
 
loading ...