USTUROI MURAT „MADE IN SĂRATA VECHE”. Cum a reușit familia Caras să deschidă o fabrică de conserve în satul de baștină, vedeți în material

24 oct 2022

Anatolie Caras are 57 de ani, locuiește în Sărata Veche, Fălești și de câțiva ani încearcă să revitalizeze economia satului, împreună cu cei doi fii ai lui. De fapt, fii pleacă deseori la muncă în Germania, iar banii îi investesc la greu în mica afacere din sat unde încearcă de toate.

Mai nou, fiii lui Anatolie, împreună cu primăria, asociația de băștinași și alți producători agricoli din sat, au reușit să deschidă o mini-fabrică de producere și conservare a fructelor și legumelor.

Bărbații din familia Caras spun că au în plan să cumpere produsele locale din sat și le vor valorifica prin dulcețuri, conserve, murături și alte produse. În așa fel vor să ajute locuitorii satului care cresc fructe și legume, dar și să contribuie la dezvoltarea economică a localității.

Dacă nu te susține nimeni, e foarte greu. Așa, îți mai dau un sfat, altfel te pornești la lucru, confirmă Iurie Caras, fiul mai mic al lui Anatolie.

Maria Galiț, primarul comunei Sărata Veche, la al patrulea mandat deja, spune că mini-fabrica va aduce plus valoare materiei prime.

Un produs final înseamnă și mai mulți bani pe care-i poate obține un agricultor, bani mai mulți în bugetul local, mai mulți oameni angajați și mai mulți turiști în localitate, explică primărița.

Și Iurie, și tatăl său spun că această afacere e o investiție în visul lor de a rămâne acasă.

Pe alocuri, bărbatul pare dezamăgit că a lucrat foarte mult de-a lungul anilor, iar rezultatele se lasă așteptate, zice Anatolie. Și totuși, nu se oprește și își susține fii în orice inițiativă. Acum tata a rămas acasă storoj [din rus. paznic] și ei lucrează în Germania. Vin și investesc tot aici, spune bărbatul.



Tinerii mai au de pus la punct niște acte cu mini-fabrica, dar și problema asigurării cu energie electrică. Aceștia se gândesc să instaleze surse alternative, întrucât și prețul la energie a crescut, iar utilajele toate sunt electrice. Au mai primit recent avize sanitare pentru trei tipuri de produse și altele două urmează să fie certificate. Planifică să creeze un magazin online pe rețelele sociale, pentru a vinde produsele lor.

Anul acesta, la mini-fabrica din Sărata Veche, Fălești au fost conservate câteva tipuri de produse. Au murat roșii cu adjică, usturoi , castraveți cu zucchini, pepene verde, au făcut dulceață de gutuie, de zmeură, de cireșe și altele. Vedeta este dulceața de ardei iute.

Rețetele sunt cele moștenite în familie. Așa au gătit acasă zeci de ani la rând. De exemplu, Anatolie a gustat prima dată usturoiul murat 30 de ani în urmă la Moscova, unde a reparat mașina unui conațional. Acela i-a mulțumit cu o conservă. De atunci, e o tradiție să se facă usturoi murat în casă.

Îl pui la murat când usturoiul e încă tânăr, când e greu de curățat, spune bărbatul menționând mândru că nepoțica lui l-ar mânca chiar și cu ceai.

Lumea s-a săturat de produse aduse de peste hotare, cu multă chimie. Eu numai acasă mănânc patlajică nestrochită, naturală. Am vrut să fac pentru toată lumea să mănânce natural, explică Anatolie.



Cu suportul proiectului Elveția – PNUD „Migrație și dezvoltare locală" au fost elaborate instrucțiuni tehnologice și Standardul de firmă pentru 5 categorii de produse conservate, iar pentru 3 din ele au abținut deja și autorizațiile sanitare. Printre ele sunt dulceața de ardei iute, murăturile și dulceața din fructe și legume.

Crearea mini-fabricii nu ar fi fost posibilă fără colaborarea dintre fiii lui Anatolie Caras, migranți circulanți, și producătorii de fructe, pomușoare și legume din satul Sărata Veche și Asociația Băștinașilor din Sărata Veche. Împreună au reușit să obțină susținere financiară din partea proiectului Elveția – PNUD „Migrație și dezvoltare locală".

Pe lângă crearea acestei mini-fabrici, au reușit, împreună cu primăria Sărata Veche să dezvolte o strategie de dezvoltare economică și a turismului în localitate.

Ne-am gândit să primim turiștii la muzeu și să le organizăm șezători în familie. Familia vine, se odihnește la noi, ia masa aici, are parte de activități distractive și de spectacole, povestește primara Maria Galiț.

Iar dacă vor să cumpere produse „made in Sărata Veche" turiștii vor intra în magazinul din spatele muzeului, organizat într-un beci răcoros. „Să deguste și să cumpere produse de casă, făcute la noi în localitate, brandul nostru sub marca comercială «Rețetele casei»."

Produsele cu brandul de Sărata Veche vor fi vândute într-un magazin mai neobișnuit și anume într-un beci. Această soluție scapă primăria de grija facturii la energia electrică și arendării spațiului, dar și profită de oportunitatea de a arăta turiștilor ce înseamnă un beci moldovenesc.

Sursa: moldova.org
 
loading ...