TRATAMENTE DE TOAMNĂ ÎN LIVADĂ. Ce boli combatem în această perioadă?

12 sep 2023
Bolile comune ale piersicilor, caiselor, prunelor și cireșelor sunt cel mai bine controlate cu stropiri fungicide de toamnă. Majoritatea problemelor cu insectele (afidele de pe frunze și viermii din fructe) sunt cel mai bine tratate la începutul primăverii.

Iată care sunt bolile pe care ar trebui să le combateți în această toamnă

Măr
Este recomandat să nu aplicați fungicid pentru combaterea bolii crustei mărului (în perioada de toamnă). Tratamentele fungicide care combat crusta nu vor fi de folos decât în primăvară, dar sporii care iernează stau în frunzele și fructele căzute din jurul copacilor tăi.
 
Ce trebuie făcut în perioada de toamnă: Greblați și scoateți frunzele și fructele căzute din zona pomilor pentru a reduce numărul de spori care vor germina în primăvara viitoare.
 
Tratamente la măr: Pulverizați cupru înainte de ploile de toamnă; ulei horticol o dată sau de două ori din ianuarie până în martie; var-sulf în ianuarie sau februarie (chiar înainte de deschiderea mugurilor) și sulf umectabil imediat după căderea petalelor.
 

Piersic, cais, prun, cireș
Acești pomi fructiferi sunt toți sensibili la boli care provoacă pete roșii sau maronii pe frunze și moartea crenguțelor și ramurilor. Uneori există despicături în scoarță și uneori apar bube maronii cu sevă în ele (așa numitul clei). Cancerul bacterian și Coryneum (ciuruirea micotică a frunzelor) sunt boli care provoacă aceste simptome. Sporii lor iernează în scoarță și în țesutul aspru din jurul mugurilor.
 
Mai întâi, tăiați ramurile uscate și care sunt pe cale de uscare, îndepărtați-le din livadă sau grădină. Apoi, pe măsură ce frunzele încep să cadă (și cu noroc, înainte de a începe ploile abundente), pulverizați pomii cu un fungicid pe bază de cupru disponibil în magazinele horticole.
 
Prin aplicarea tratamentului pe măsură ce frunzele cad, protejezi țesutul unde se află mugurii de anul viitor. Utilizați fungicide pe bază de cupru. Citiți toate etichetele produselor și asigurați-vă că cel pe care îl cumpărați este etichetat pentru tipul de pom fructifer pe care îl aveți și pentru bolile pe care încercați să le controlați.
 
Cais: Pulverizați cupru înainte de ploile de toamnă și ulei horticol în februarie.
 
Piersic: Pulverizați cupru înainte de ploile de toamnă și primăvara chiar înainte de mugure; aplică sulf săptămânal în timpul infloririi și din nou după ce toate petalele au căzut.

Tipuri de fungicide folosite în tratamentele pomilor

Fungicidele se împart în două categorii generale: de contact/protector și sistemice.
 
Fungicidele de contact (sau protectoare) protejează doar zonele în care sprayul atinge suprafața plantei. Aceste fungicide nu pătrund în plantă și necesită o pulverizare atentă pentru a se asigura că toate suprafețele plantei au fost acoperite. Aceste fungicide trebuie pulverizate în mod repetat, deoarece se vor spăla cu ploaie și noua creștere nu este protejată.
 
Fungicidele sistemice se deplasează în întreaga plantă și sunt capabile să protejeze mai mult decât locația care a fost pulverizată. Spre deosebire de fungicidele de contact/protectoare, fungicidele sistemice pot fi curative, oprind infecțiile după ce acestea au început.
 
Organic și anorganic
Poate că unul dintre cele mai confuze și frustrante lucruri pe care le întâlnești atunci când cauți cel mai bun fungicid pentru mărul tău este că termenul „organic” nu înseamnă întotdeauna același lucru pentru toată lumea.
 
Definiția chimiei și definiția USDA pentru „organic” diferă. Așadar, când auziți sau citiți că un fungicid este „organic” sau „anorganic”, ar putea ajuta să vă gândiți în schimb „care apare în mod natural” sau „sintetic”. Prin urmare, este posibil să întâlniți un fungicid de cupru sau sulf care este încă etichetat ca fiind organic.
 
Sursa: Agricultura la Costum
loading ...