ADRIAN GĂGEANU: Criterii importante la alegerea hibrizilor de porumb pentru siloz

01 mar 2024
Principala preocupare dintr-o fermă zootehnică este mâncarea de calitate pe care o primesc animalele. Atunci când vorbim despre porumbul pentru siloz, ne referim mai mult la valoarea energetică și calitatea acestora, decât la cantitate. Din acest motiv, trebuie să alegem atent hibrizii pentru semănat. În acest sens, Corteva vine cu soluția: cei mai buni hibrizi pentru siloz din Europa la momentul actual.
 
De ceva timp, hibrizii Pioneer pentru siloz sunt și în R. Moldova. Iar începând cu acest an, Corteva dă startul unor seminare informative pentru fermierii din sectorul zootehnic: Corteva Silage Day. Cum alegem porumbul pentru un siloz de calitate - aceasta a fost tema primului eveniment, desfășurat în nordul Moldovei, la Bălți.

Adrian Găgeanu, Reprezentant siloz Corteva, RO & MD:

Hibridul pentru siloz trebuie să fie foarte stabil, înalt și să aibă o inserție înaltă a știuletelui și, nu în ultimul rând, de a avea o producție foarte mare în boabe.

Ce trebuie să îndeplinească un porumb pentru siloz?
  • Sunt verzi o perioadă lungă de timp.
  • Au conținut ridicat de amidon.
  • Au digestibilitate ridicată a fibrei. Sunt cu tulpina mai subțire.
  • Au un raport de 1:1 dintre substanța uscată obținută și boabe. Este cel mai corect raport pentru hibrizii de siloz. Asta îi ajută pe fermieri să obțină de pe o suprafață mai mică, o cantitate mai mare de energie pentru animalele lor.
 Un aspect important atunci când vorbim despre siloz este utilizarea inoculanților. Rolul lor este de a face o conservare corectă, să producă acid lactic și acid acetic într-un raport optim, eliminând fermentația secundară. inoculantul se aplică pe porumbul tocat, într-un strat uniform pe toată masa vegetală.Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds Corteva RO & MD:

Discutăm astăzi despre nutriția animală, hibrizi inoculanți – principala sursă de hrană pentru animale. S-a demonstrat că un hibrid cu boabe poate da o energie cu 25-30% mai mare decât un hibrid la care avem materie vegetală în cantități mari. Pierdem din producția de lapte sau de carne în momentul în care folosim un produs cu o valoare energetică mică.

Porumbul pentru siloz se diferențiază față de o cultură clasică la capitolul densitate, fertilizare. Aici, vom avea o densitate mai mare cu 20-30%. Fertilizarea trebuie să fie mai ridicată.

 
Hibrizii Pioneer pe care Corteva îi recomandă fermierilor din zootehnie sunt:
  • P0725 – cel mai bun hibrid pentru siloz în Europa. Un hibrid AQUAmax, dar poate fi lăsat și pentru boabe. Cu cel mai bun raport dintre substanță uscată și boabe.
  • P0268 – de asemenea, un hibrid tardiv, AQUAmax.
  • P9944, P9911, P9610 - hibrizi micști, foarte buni pentru boabe, cu o maturitate mai timpurie.
 

Vali Folea, Customer Technology Specialist Corteva RO & MD:

Corteva pune la dispoziția fermierilor soluții integrate: hibrizi, aplicatoare, tehnologie de protecție completă. Avem în portofoliu cele mai performante produse pentru combaterea buruienilor în cultura de porumb.
 
Erbicidul premium Cordus Forte conține 3 substanțe active și poate fi aplicat pe o perioadă destul de largă, de la 2 până la 9 frunze ale culturii de porumb. Dintr-o singură aplicare, eliminăm competiția buruienilor atât mono- cât și dicotiledonate.
 
Portofoliul nou lansat la capitolul produse biologice este, de asemenea, unul vast. Discutăm aici despre Utrisha N, Harbest, Keylate B, StarterMN Platinum, BioForge, SugarMover Zn.
 
Crescătorii de animale din R Moldova au testat deja hibrizii Pioneer pentru siloz și spun că vor rămâne alegerea lor și în continuare.
 

Jim Boet, administrator SRL „Millstream Dairy”:

Principalul hibrid pe care îl alegem în ferma noastră pentru siloz este P0268. Anul trecut, am obținut cantitatea de 70 de tone la hectar. Este un rezultat bun pentru un an secetos așa cum a fost 2023. Anii precedenți, am avut rezultate și mai bune. Pentru 2024 am ales deja hibrizii pe care îi vom semăna, tot de la Corteva sunt: P0268, P07250 și PR31Y43. Atunci când vorbim despre porumb pentru hrana animalelor, este foarte important pentru noi criteriul digestibilității. Astfel ne asigurăm că avem grijă de sănătatea animalelor noastre. Iar hibrizii Pioneer întrunesc perfect acest criteriu.
 
Mai multe informații sunt disponibile pe  FacebookInstagramLinkedInTwitter și  YouTube
 
loading ...