AFIDELE LA FLOAREA-SOARELUI. Cum le depistăm, combatere

08 jun 2023
Atenție, fermieri! Este perioada favorabilă pentru dezvoltarea afidelor în cultura de floarea-soarelui. Insectele din genul aphis sunt răspândite pe întreg globul pământesc. La noi în ţară, se întâlnesc în toate regiunile. Fiind insecte mici, acestea trăiesc în colonii numeroase, iar în urma atacului, frunzele, lăstarii sau alte organe ale plantelor se decolorează, devin răsucite, încreţite, deformate, iar cu timpul se usucă şi mor. Când plantele nu se usucă este afectată creşterea, care devine lentă, cultura nu mai are o culoare sănătoasă, iar recolta este diminuată. În multe cazuri, afidele transmit viruşi ce pot fi fatali culturilor.

Citește și: DĂUNĂTORI LA FLOAREA-SOARELUI
 

Cum depistăm atacul de afide?

Majoritatea afidelor sunt verzi, dar pot fi şi negre, maro, galbene, roşii, cenuşii, etc. Atacul de afide este uşor depistat datorită excrementelor emanate ce apar sub forma unui lichid lucios, lipicios şi dulce, vizibil pe frunzele inferioare şi care atrage coloniile de termite (furnici).Citește și: PRINCIPALELE BOLI LA FLOAREA-SOARELUI
 
Combaterea afidelor
  • Respectarea rotaţiilor în cadrul asolamentelor;
  • Arătura de dezmiriştire şi cea adâncă de toamnă;
  • Distrugerea buruienilor atât în culturile premergătoare cât şi în cea de floarea – soarelui;
  • Semănatul în perioada optimă;
  • Fertilizarea cu doze optime de N,P,K, întrucât excesul de azot favorizează atacul;
  • Protejarea prădătorilor naturali – se apreciază că buburuza Semiadalia Undecempunctata poate distruge până la 75% din populaţiile afidelor.
Combaterea chimică a afidelor se rezumă la stropiri repetate (de câte ori situaţia o impune), cu produse specifice.
 
Citește și: AFIDELE - PĂDUCHII PLANTELOR

Notă: În cultura mare se întâlnesc şi alte specii de afide, cum ar fi: Păduchele verde al cerealelor (Schizaphis graminus), păduchele ovăzului (Macrosiphum avenae), păduchele verde al porumbului (Rhopalosiphum maidis).

Bibliografie: Ghid privind răspândirea geografică, identificarea, modul de atac, biologie, și metodele de combatere a dăunătorilor în principalele culturi de câmp.
loading ...