CAMPANIA DE SEMĂNAT ÎN CONDIȚII DE SECETĂ. Ce spun fermierii?

12 oct 2023
În pofida secetei, agricultorii sunt în toiul campaniei de semănat al grâului și orzului de toamnă. Unii deja au semănat, alții au efectuat toate lucrările de pregătire a solului, dar spun că mai așteaptă puțin, poate plouă. Valentin Negru, fermier din raionul Cimișlia spune că la Sud este atât de uscat solul, încât riscă să deterioreze utilajele agricole. Potrivit meteorologilor, rezervele de umiditatea în stratul arabil al solului practic au fost epuizate.
 

Campania de semănat de toamnă

Schimbările climatice ne-au determinat să repartizăm culturile pe zone. La Nord, am semănat rapiță, la primăvară vom semăna porumb. Iar la Sud, avem sorg, grâu. Lipsa de umiditate este atât de mare că nu mai putem crește aici rapiță și porumb, sorgul este mai rezistent, dar și el a avut de suferit. Arșița a fos atât de mare încât semințele sunt de câteva ori mai uscate decât norma.
 
Pentru grâu, am pregătit solul, dar trebuie să alegem: deteriorăm utilajele sau mai așteptăm, poate plouă. Eu am ales să mai aștept puțin, vedem, a declarat pentru AGROMEDIA, Valentin Negru.
 
Serghei Ivanov din raionul Fălești a finalizat deja semănatul la grâul și orzul de toamnă. A avut premergător floarea-soarelui și spune că era mai rentabil să discuiască și să semene ulterior altceva, dar a respectat asolamentul.
 
Este foarte uscat pământul, dar am decis să semănăm la timp. Nu putem să așteptăm, este asolamentul, tehnologia, avem termeni pe care trebuie să îi respectăm. Trebuie să muncim, indiferent de situație. Sigur, situația financiară nu este din cele mai bune. Vom fi nevoiți să administrăm cantități mai mici de fertilizanți, dar să nu lucrăm pământul nu putem, a declarat pentru AGROMEDIA, fermierul.
 

Prețul cerealelor în Moldova

Pe lângă condițiile climaterice nefavorabile, fermierii spun că nici financiar nu sunt în cea mai bună situație. Deși au avut recolte bune de grâu, prețurile sunt sub nivelul de producție. Dacă imediat după recoltare au vândut câte ceva pentru a-și acoperi cheltuielile curente, atunci, în prezent, nici cu prețuri mici nu sunt cumpărători.
 
Am fost nevoiți să vindem o parte din grâu pentru că avem nevoie de bani să efectuăm celelalte lucrări, dar prețurile sunt mizere. În zona noastră, grâul furajer este la preț de 2,10 lei/kg, grâul alimentar – 2,50 lei/kg, porumbul – 2 lei/kg, iar floarea-soarelui – 5 lei/kg.
 
De o lună de zile nu mai putem vinde nimic pentru că nu mai sunt cumpărători. Am marfă livrată de aproape 1 milion, dar banii sunt neîncasați încă. Este un blocaj complet. Contractele se semnează, iar marfa se livrează câd apar disponibile tiruri. Personal, am pierdut un contract pentru că marfa nu a putut fi livrată, povestește Serghei Ivanov.
 
În zona de Sud, sunt cu 20, 30 de bani mai mari prețurile decât la Nord, dar, per general, tot mici rămân, noi tot în pierdere rămânem. Creditorii nu așteaptă, furnizorii, de asemenea. Trebuie să ne respectăm obligațiile contractuale față de cotași, care vor bani, nu producție. Anul acesta, dublu le plătim. Vamele sunt blocate. Producătorii sunt în prag de faliment. Nu suntem auziți, susținuți și este regretabil pentru că noi contribuim considerabil la bugetul statului, spune Valentin Negru.
 

Rezervele de umiditate din sol

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în data de 8 octombrie, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu arătură de toamnă și culturi de toamnă au constituit:
  • în nordul țării: 1-10 mm (5-50% din normă), în unele puncte de observații – 12-15 mm (70-80% din normă), izolat acestea au fost complet epuizate;
  • în centru: 1-9 mm (5-40% din normă);
  • în sud: în fond rezervele de umezeală productivă în sol au lipsit, izolat cantitatea acestora nu a depășit 1-3 mm (5-10% din normă).
loading ...