Cum se cultivă meiul?
Meiul este o graminee anuală, cu un sistem radicular fasciculat, foarte bine dezvoltat și având tulpini cilindrice ce prezintă perozitate și o capacitate mare de lăstărire.Perioada optimă de însămânțare (când meiul e cultură principală) este atunci când în sol, pe adâncimea 10 cm, temperatura a atins valori cuprinse între 10 și 12 grade C și are tendință de creștere sau până la data de 15 iulie, atunci când este cultură succesivă.
În funcție de destinația culturii (pentru boabe sau furaj) se stabilește distanța între rânduri (12,5 cm, 25 cm sau 50 cm) și norma de sămânță (10-25 kg/ha). Caracterul termofil al speciei este demonstrat prin faptul că necesită o temperatură minimă de germinare de 11-12 grade C și o temperatură minimă de înflorire de 17-18 grade C, fiind foarte rezistentă la secetă.
Creșterea este lentă în primele 4-5 săptămâni. Meiul este o specie foarte rezistentă la atacul bolilor și dăunătorilor, însă sensibilă la îmburuienare, în special în primele faze de vegetație, perioadă în care are o creștere lentă, susține Andreea Enea, expert în agricultură.
Variantele de fertilizare
În cadrul SCDA Secuieni-Neamț, experiența a fost amplasată pe un faeoziom cambic tipic, cu textură mijlocie, ușor acid, slab fertil, bine aprovizionat cu fosfor și potasiu, dar slab aprovizionat cu azot, calciu și magneziu.
Materialul biologic utilizat a fost alcătuit din populația locală Secuieni și soiul Marius, cu proveniență I.N.C.D.A. Fundulea (singurul furnizor al acestei specii prezent în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România). S-au experimentat 3 norme de sămânță: 10 kg/ha, 14 kg/ha, respectiv 18 kg/ha.
Citește și: PORUMBUL ZAHARAT - TEHNOLOGIA DE CULTURĂ
Ca fertilizanți foliari s-au utilizat produsele comerciale TerraSorb - în doză de 2 l/ha, Asfac - în doză de 1 l/ha și Albit - în doze diferite 0,04 l/ha și 0,06 l/ha. Ca tehnologie aplicată, semănatul s-a realizat în prima decadă a lunii mai 2022, cu ajutorul semănătorii experimentale pentru cereale păioase, distanța între rânduri a fost de 12,5 cm, adâncimea de încorporare a semințelor a fost de 2-3 cm (superficial) iar recoltarea s-a realizat în a doua decadă a lunii august 2023 cu o combină experimentală pentru cereale păioase.
Producții obținute la mei
În medie, producția variantelor nefertilizate a fost de 3.013 kg/ha. La variantele fertilizate foliar cu TerraSorb, respectiv Asfac s-au obținut producții medii de 2.459 kg/ha, respectiv 3.457 kg/ha. La variantele fertilizate foliar cu Albit, producțiile medii au fost de 3.337, respectiv 3.377 kg/ha.
Meiul s-a comportat foarte bine la condițiile pedoclimatice specifice zonei Secuieni-Neamț, în anul 2022.
Recoltatul începe când 80% din boabe/panicul sunt tari, au culoare caracteristică, au ajuns la maturitatea tehnologică. Producțiile au variat de la un parametru tehnologic la altul, având o valoare maximă de 3.687 kg/ha (când s-a semănat soiul Marius, cu norma de sămânță de 10 kg/ha și fertilizat foliar cu TerraSorb în doză de 2 l/ha) și o valoare minimă de 2.342 kg/ha (când s-a însămânțat soiul Marius cu norma sămânță de 10 kg/ha în sistem nefertilizat)”, explică Andreea Enea.
Citește și: SORGUL - TEHNOLOGIA DE CULTIVARE
Atenție! Evitați monocultura! În ceea ce privește planta premergătoare, meiul nu este o specie pretențioasă dar este absolut necesar ca semănatul să se efectueze într-un teren liber de buruieni și fără a se practica monocultura. La rândul său, meiul este o bună premergătoare pentru majoritatea culturilor, dacă a fost bine îngrijit pe perioada de vegetație.
Citește și: CEA MAI SĂNĂTOASĂ CEREALĂ DIN LUME
Meiul, o cultură străveche
Meiul se numără printre primele culturi domesticite din lume (în China, în urmă cu 10 mii de ani), fiind cultivată înainte de răspândirea orezului, porumbului și grâului. În siturile preistorice din Europa, boabele de Panicum miliaceum L. sunt comune, specialiștii arătând faptul că această aclimatizare reprezintă un exemplu elocvent de preistorică „globalizare alimentară” sau „schimb trans-eurasiatic” de tehnologii, invenții și inovații.
Sursa: Revista Ferma