CUM ALEGEM LOCUL OPTIM PENTRU FLOAREA SOARELUI ÎN ROTAȚIA CULTURILOR

24 jan 2023
Floarea-soarelui este o plantă pretențioasă față de rotația culturilor, deoarece nu suportă monocultura, din cauza atacului de boli (mană – Plasmopara helianthi, putregai alb – Sclerotinia sclerotiorum, putregai cenușiu – Botrytis cinerea, pătarea brună și frângerea tulpinilor – Phomopsis helianthi, alternarioză – Alternaria helianthi), atacului de dăunători (gărgărița porumbului – Tanymecus dilaticollis, viermii sârmă – Agriotes spp.) și a atacului de lupoaie (Orobanche cumana).

Pentru că care sunt susceptibile la sclerotinie, floarea soarelui poate fi introdusă în rotația culturilor de leguminoase și de varză nu mai devreme de patru ani mai târziu.

De asemenea, este necesar să se îndepărteze culturile care lasă mult azot în sol, din cauza cărora coacerea florii soarelui poate fi întârziată.

Citește și: FLOAREA SOARELUI – Care sunt reperele de care trebuie să țină cont fermierii în timpul semănatului, aflați AICI

Potrivit specialiștilor, revenirea florii soarelui pe fostul câmp în rotația culturilor nu trebuie să fie mai devreme de 4-5 ani! Dacă acești termeni nu sunt respectați, în sol se acumulează agenți patogeni de putregai alb și cenușiu, făinare, alternarioză și alte boli. Chiar dacă au fost creați hibrizi cu o anumită toleranță și rezistență la boli, cercetătorii spun că nerespectarea rotației culturilor prevede mari riscuri.

Predecesori buni pentru floarea soarelui sunt cerealele de iarnă și de primăvară, porumbul pentru siloz și mazăre.

Potrivit Manualului de Fitotehnie a conf. univ. dr. Viorel Ion, nu se recomandă cultivarea de floarea soarelui după:
  • fasole, soia, năut, sfeclă, specii din familia cruciferelor (rapiță, muștar ş.a.). Au atac comun de putregai alb;
  • cartof, lucernă. Au atac comun de putregai cenușiu;
  • după sfeclă. Au atac comun de Tanymecus.
  • de asemenea, nu este indicată cultivarea după plante cu înrădăcinare adâncă. Nici după sfecla de zahăr.
Dacă va fi redusă perioada de rotație, este foarte mare riscul de creștere a atacului de mană, iar producția se reduce la jumătate în monocultură.

Citește și: CULTURI ASOCIATE DE FLOAREA-SOARELUI ȘI LUCERNĂ. Una din soluții pentru rezolvarea problemei de rotație a culturilor

Printr-o rotaţie corectă a culturii de floarea soarelui în cadrul asolamentului se pot obține următoarele avantaje:
  • menţineţi o producţie ridicată la ha, an de an;
  • păstraţi conţinutul optim de materie organică în sol;
  • puteţi combate şi diminua considerabil atacul bolilor şi dăunătorilor.
 
loading ...