ÎN MOLDOVA, S-A MAJORAT DIN NOU PREȚUL PENTRU SEMINȚELE DE FLOAREA-SOARELUI

11 apr 2024
Prețul semințelor de floarea-soarelui a înregistrat la începutul acestei săptămâni o nouă creștere cu circa 3%. Astfel, de la începutul lunii aprilie costul acestui produs agricol pe piaţa din Republica Moldova s-a majorat cu peste 7%.
 
Potrivit datelor publicate de grupul Trans-Oil, preţul unei tone de seminţe de floarea-soarelui a ajuns la 7.250 lei - la fabrica Floarea Soerlui din Bălţi, cu 200 lei mai mult decât era săptămâna trecută şi cu 496 lei mai mult decât în luna martie, scrie Mold-street.
 
Fabrica Trans Oil Refinery din Ceadîr Lunga oferă un preţ de 7.440 lei, comparativ cu 6.947 lei în martie, iar Danube Oil Company din portul Giurgiuleşti – 400 de dolari, cu 30 de dolari mai mult decât era în martie. Astfel, în două săptămâni preţul a crescut cu peste 7%.
 
Anterior Stela Ostroveţchi, directorul întreprinderii Floarea Soarelui din Bălţi, a explicat că majorarea preţului de achiziţie survine după ce compania a reuşit să vândă o anumită cantitate de ulei vegetal în Egipt. Circa 90% din uleiul produs în Moldova este exportat. Iar această ţară a devenit în ultima perioadă una dintre principalele pieţe de desfacere pentru uleiul din Republica Moldova.
 
În plus, cel mai mare procesator de seminţe, are nevoie de materie primă pentru a-şi relua activitatea, pe care a sistat-o încă la mijlocul lunii martie. Deocamdată stocurile disponibile la întreprindere nu îi permit acest lucru. Or, capcitatea de procesare doar la fabrica din Bălţi este de 1.200 de tone de seminţe pe zi.
 
Potrivit datelor anunţate de Ministerul Agriculturii, stocurile de seminţe de floarea-soarelui la producătorii agricoli din Republica Moldova sunt de circa 50.000 de tone, în timp ce anterior MAIA vorbea de o cifră de şapte ori mai mare – 350.000 tone.
 
Expertul în agricultură Iurie Rija a estimat că această majorare a preţurilor ar putea stimula agricultorii să îşi vândă seminţele de floarea soarelui din stocuri.
 
Crește şi prețul uleiului de floarea-soarelui
Pe de altă parte, în regiune se atestă o creştere lentă şi a preţului uleiului de floarea-soarelui. De la începutul anului 2024, preţul uleiului de floarea-soarelui a crescut cu 55 dolari/tonă (sau 6,71%), potrivit tranzacționării pe un contract pentru diferență (CFD) care urmărește piața de referință, scrie ferma.ro.
 
Potrivit Trading Economics, săptămâna trecută prețul mediu al uleiului de floarea-soarelui a crescut cu 2,9%, până la 880 dolari/tonă. Pe fondul creșterii prețurilor uleiului de palmier, importatorii au intensificat achizițiile de ulei de floarea-soarelui mai ieftin.
 
loading ...