LA SUD, RECOLTAREA CEREALELOR DIN GRUPA I SE APROPIE DE FINAL. Cantitățile sunt foarte mici. Prognozele sunt și mai triste pentru porumb

11 jul 2022
Fermierii din Autonomia Găgăuză au recoltat peste 70 la sută din toate suprafețele de cereale din grupa I. Randamentul mediu al grâului este de 1,1 tone la hectar, ceea ce este semnificativ mai mic decât cifrele de anul trecut. Cantități mici de aproximativ 1 - 1,5 tone la hectar prognozează și la floarea soarelui, iar despre porumb, spun cu toții că roada e compromisă.

Fermier: În acest an, și recoltarea decurge mai repede. Roada e mică, combinele lucrează la viteză mai mare, timpul permite efectuarea lucrărilor în câmp. Noi, de exemplu am reușit recoltarea în 2 săptămâni. Când era roadă bogată, era nevoie și de 1,5 luni de muncă.

În total, aproximativ 66 de mii de tone de grâu au fost recoltate în Găgăuzia, ceea ce, potrivit guvernatorului, Irina Vlah, va asigura securitatea alimentară a regiunii în acest sezon.



Fermier: Reușim să asigurăm proprietarii terenurilor cu cereale, de porumb avem și unele rezerve, dar cum vom lucra mai departe, nu știu. S-ar putea ca mulți fermieri să nu poată facă față.

În întreprinderile SRL AGROSADIM din Comrat și SRL AVITA LUX din Ceadâr-Lunga, indicatorii de randament sunt semnificativ mai mari decât media regională – de la 1,2 la 1,5 tone de grâu la hectar.

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, a vizitat întreprinderile agricole din Comrat și Ceadâr-Lunga, unde fermierii efectuează recoltarea de grâu, rapiță, mazăre, orz și alte culturi de cereale.

Le mulțumesc șefilor companiilor noastre care, în ciuda tuturor riscurilor și provocărilor acestui sezon agricol, demonstrează rezultate bune și au obținut peste 30 de centnere (1,5 tone) de cereale la hectar. Sunt sigură că aceste rezultate se datorează faptului că utilizați cele mai moderne tehnologii, achiziționați echipamente noi, utilizați soiuri de semințe de elită. Sunteți profesioniști în ceea ce privește afacerea dumneavoastră, aveți echipe excelente de specialiști, a menționat Irina Vlah.



Fermierii însă susțin că pe lângă seceta severă din acest an, se confruntă cu un șir de probleme. Printre acestea, imposibilitatea de realizare a cerealelor.

Fermier: Problemele sunt aceleași pentru toți fermierii: prețurile. Prețurile la carburanți, la produsele de protecție și desigur, prețurile pentru producția noastră. Dacă celelalte sunt mari, atunci pentru producția noastră sunt foarte mici. Până în prezent, nici cerere nu este încă pentru cerealele din grupa I. Motivele putem doar să le intuim. Bănuim că e din cauza că Ucraina oferă prețuri mici și toți cumpără de acolo. De exemplu, în România, Rusia au fost stabilite prețurile deja, mai mici de 6 lei nu sunt. La noi, deocamdată, grâul e la 4,70 – 4,80 lei.

Întrebați ce solicitări, propuneri au pentru conducerea țării? Aceștia au răspuns:

Fermier: Prima rugăminte este să nu ne pună piedici să ne facem munca, cum au făcut cu blocarea exportului. În al doilea rând, prețurile. Niciodată nu a fost motorina mai ieftină la stațiile PECO decât angro. În timp ce la benzinării era 32 de lei, angro ne propuneau cu 33 de lei.

Vom avea probleme mari în cultura de porumb. Posibil, în lanurile unde au fost semănați hibrizii noștri moldovenești, dacă va ploua, posibil că vom recolta câte ceva, în rest, recolta e compromisă. Floarea soarelui, poate vom avea câte ceva, 1 - 1,5 tone la hectar aproximativ, asta dacă vom avea ploi.


 
loading ...