Producția de rapiță – în creștere
În prima sa prognoză pentru 2023, Comisia Europeană estimează producția de rapiță în Uniunea Europeană la 19,8 milioane de tone. Noua recoltă ar fi astfel puțin mai mare decât anul trecut. Comisia a stabilit recolta din 2022 la 19,6 milioane de tone. Principalul motiv pentru creșterea producției este o extindere semnificativă a suprafeței cu aproximativ 135.000 de hectare sau 2,3% până la 6 milioane de hectare - aceasta ar fi cea mai mare suprafață de rapiță în ultimii patru ani.Cultura de rapiță 2023 – în stare bună
Pe de altă parte, Comisia se așteaptă ca veniturile (din diverse motive) să fie oarecum mai mici decât în anul precedent. Conform celor mai recente studii efectuate de Agenția Europeană de Monitorizare a Culturii (MARS), starea actuală a plantelor de rapiță este în general satisfăcătoare. Cu toate acestea, analiști precum Strategie Grains spun că sunt necesare ploi suplimentare pentru creșterea optimă a plantelor de rapiță în vestul (vestul Franței, Spania) și în sudul Europei (Italia).Cu toate acestea, creșterea producției așteptată pentru noua cultură ar trebui să conducă la o nouă creștere puternică a stocurilor europene de rapiță în noul sezon. Pe lângă importurile persistente ridicate din Ucraina, semințele de rapiță se vor confrunta și cu o concurență mai puternică din partea florii-soarelui și a soiei în noul sezon. Pentru ambele culturi, comisia se așteaptă la o recoltă semnificativ mai mare în 2023 decât în anul precedent.
Stocuri de rapiță în creștere, importuri mari și prețuri în scădere
La fel ca mulți analiști, Comisia presupune că stocurile de rapiță din UE au crescut deja semnificativ în actualul sezon 2022/23. Motivul principal îl reprezintă livrările foarte ieftine din Ucraina, dar și din Australia. Aceste importuri au depășit semnificativ capacitatea pieței, spun analiști independenți precum Strategie Grains.Prin urmare, pentru sezonul curent, Comisia se așteaptă la stocuri finale de cel puțin 500.000 de tone - până la sfârșitul sezonului următor ar putea fi deja de 830.000 de tone - ceea ce, desigur, are o influență negativă asupra prețurilor la rapiță în Europa.
Prețurile au scăzut drastic recent. De la 565 de euro pe tonă la mijlocul lunii februarie, a scăzut brusc la doar 439 de euro pe tonă. Este o scădere de 23% în doar câteva săptămâni.
Potrivit datelor Comisiei, importurile europene de rapiță au atins un record de 6,4 milioane de tone până pe 9 aprilie. Adică cu cel puțin 2,4 milioane de tone sau cu 59% mai multe importuri decât la aceeași dată a anului trecut. Până la jumătatea lunii aprilie, aproximativ 2,9 milioane de tone proveneau din Ucraina și cel puțin 2,8 milioane de tone din Australia.
În sezonul următor, Comisia se așteaptă la importuri de 5,8 milioane de tone – deși Ucraina a extins semnificativ cultivarea de rapiță pentru noua cultură.