PREȚUL CEREALELOR ESTE ÎN SCĂDERE LA TOATE BURSELE INTERNAȚIONALE

22 mai 2023
Cotaţia grâului la bursa de cereale de la Chicago (CBOT) a scăzut luni pentru a cincea sesiune consecutiv, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii doi ani. Ieftinirile au loc pe fondul aşteptărilor unei recolte globale ridicate şi al extinderii acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agerpres.

Cotaţia grâului la bursa de cereale de la Chicago (CBOT) a scăzut luni cu 0,4%, la 6,02 dolari per bushel, cel mai redus nivel din aprilie 2021. Cotaţiile la porumb şi boabe de soia au urcat cu 0,3% (la 5,56 dolari per bushel) şi, respectiv, cu 0,2% (la 13,09 dolari per bushel).

Și cotația grâului MATIF este în scădere astăzi. Prețul pentru luni, 22 mai, este de 220-222 de euro/tonă.

Liderii G7 (grupul statelor puternic industrializate), reuniţi la Hiroshima, în Japonia, au cerut tuturor participanţilor ca acordul privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră "să continue şi să implementeze complet buna desfăşurare a operaţiunilor, atât timp cât va fi necesar".

Săptămâna trecută, acordul a fost prelungit cu două luni, atenuând temerile privind aprovizionarea cu cereale pe plan mondial.

Separat, adjunctul ministrului rus al Agriculturii, Oksana Lut, anunţase că Rusia intenţionează să recolteze în medie aproximativ 130 milioane de tone de cereale pe an şi să exporte până la 55 milioane de tone.

Oficialul a explicat că Moscova a reuşit să-şi majoreze exporturile de cereale, chiar dacă unele ţări au respins cerealele ruseşti din cauza conflictului cu Ucraina.
loading ...