PREȚURILE CEREALELOR ESTE DIN NOU ÎN SCĂDERE

06 feb 2024
Prețurile cerealelor scad din nou. Motivul este stocurile relativ mari de grâu din depozite, care trebuie vândute înainte de noua recoltă. În același timp, cerealele europene sunt greu de vândut pe piața mondială. Fermierii din toată Europa protestează împotriva politicii agricole a UE.
 
Cererea este în prezent slabă atât la nivel internațional, cât și pe piața europeană și pune presiune asupra prețurilor, relatează analiștii de la Agritel. Cu cinci luni înainte de sfârșitul anului de comercializare în curs și înainte de următoarea recoltă, comercianții de cereale și fermierii devin din ce în ce mai nerăbdători, scrie Agrarheute
 
Prețurile grâului au scăzut luni cu 1 euro la tranzacționarea în curs de desfășurare pe MATIF și au scăzut la 212 euro pe tonă. Săptămâna trecută, însă, prețurile grâului au atins un nou minim de 210,75 euro pe tonă.
 
Țările UE au exportat 18,9 milioane de tone de grâu până pe 28 ianuarie - cu aproximativ 6% mai puțin decât anul trecut. În același timp, importurile totale de grâu în UE sunt cu 16% mai mari decât anul trecut, la 7,4 milioane de tone. Aproximativ 3,8 milioane sau 67% din importurile de grâu moale provin din Ucraina și Turcia, Rusia și Canada sunt principalii furnizori de importuri de grâu dur.
 
Presiunea puternică a prețurilor din Ucraina și Rusia
În prezent, comercianții europeni de cereale acordă o atenție deosebită activităților de export de la Marea Neagră, atât din Rusia, cât și din Ucraina. Pentru ianuarie, Clubul Agribusiness din Ucraina raportează o uşoară scădere a volumelor exporturilor faţă de luna precedentă. Cantitățile exportate s-au ridicat atunci la 5,3 milioane de tone de cereale.
 
Exporturile rusești de cereale de la începutul sezonului curent s-au ridicat la 38,5 milioane de tone, adică cu 23% mai mult decât în aceeași perioadă din sezonul trecut. De la începutul sezonului, acestea s-au ridicat la 29,5 milioane de tone, adică cu 13% mai mult decât în aceeași perioadă a sezonului trecut.
 
Turcia a devenit principalul importator de cereale și grâu din Rusia. Cei mai mari cinci importatori de cereale din Rusia au inclus și Iran, Egipt, Bangladesh și Arabia Saudită.
 
loading ...