PRODUCȚIA MONDIALĂ DE GRÂU DIN 2023 – A DOUA CEA MAI MARE DIN ISTORIE

06 mar 2023
Producția mondială de grâu, în 2023, se va ridica la 784 de milioane de tone, estimează Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Astfel, fiind a doua cea mai mare din istorie, deși mai mică decât anul precedent, a declarat FAO într-un comunicat. Se așteaptă roadă bogată în America de Nord, deoarece fermierii cresc plantațiile, ca răspuns la prețurile mai mari ale cerealelor, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal.

În țările din emisfera sudică, perspectivele pentru producția de culturi furajere, în 2023, sunt în mare parte favorabile, iar volumul total al culturilor de porumb din Brazilia este de așteptat să atingă un nivel record, consideră organizația.

FAO și-a revizuit, de asemenea, prognoza pentru producția mondială de cereale în 2022 la 2.774 milioane de tone, tot cu 1,3% mai mică decât în ​​2021.

Consumul mondial de cereale, în sezonul 2022-2023, este prognozat la 2.780 de milioane de tone, ceea ce este cu 0,6% mai puțin decât în ​​sezonul precedent, fapt ce se datorează în mare parte reducerii preconizate a consumului de toate tipurile de cereale furajere.

Potrivit previziunilor FAO, stocurile mondiale de cereale, la sfârșitul anului 2023, vor scădea cu 1,2% față de cifra inițială — la 844 de milioane de tone, deoarece este de așteptat ca reducerea stocurilor de cereale furajere și parțial a orezului să compenseze creșterea așteptată în stocurile de grâu.

Potrivit noilor prognoze, raportul dintre rezervele mondiale de cereale și consumul acestora va fi de 29,5%, ceea ce este considerat „un indicator, în general, confortabil”.

Se estimează că comerțul mondial cu cereale va scădea cu 1,8%, până la 473 milioane de tone.
 
loading ...