RUSIA REGLEMENTEAZĂ EXPORTURILE DE CEREALE. Vor crește prețurile pentru grâu, orz, porumb?

04 dec 2023
Rusia anunță că vrea să-și reglementeze exporturile de cereale, introducând cote pentru a asigura aprovizionarea internă și a combate inflația. Rușii recoltează a treia recoltă record la rând, iar exporturile rusești sunt la niveluri record. Prețurile globale ale grâului au coborât recent la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute
 
Subcomitetul Rusiei pentru Reglementarea Tarifelor Vamale a susținut o propunere a Ministerului Agriculturii și a Ministerului Dezvoltării Economice de a introduce un contingent tarifar de 24 de milioane de tone la exporturile de cereale cheie - grâu, orz, porumb și secară - în perioada 15 februarie - 30 iunie 2024.
 
Cota nu se aplică exporturilor către alte țări din Uniunea Economică Eurasiatică. Subcomisia a susținut, de asemenea, o propunere a Ministerului Agriculturii de a interzice temporar exportul grâului dur timp de șase luni, de la 1 decembrie 2023 până la 31 mai 2024, și de a stabili o cotă de 160.000 de tone pentru importurile scutite de taxe vamale de grâu dur. grâu.
 
Potrivit experților, interdicția de export a grâului dur nu a avut un impact major asupra prețurilor, acesta fiind utilizat în producția de paste făinoase, iar principalii cumpărători de grâu dur rusesc sunt Turcia și Italia.
 
Cota tarifară ar avea consecințe asupra piețelor
În schimb, un contingent tarifar pentru exportul unor tipuri importante de cereale - precum grâul, orzul, porumbul și secara - de 24 de milioane de tone ar avea o influență semnificativ mai mare asupra piețelor și prețurilor. Cota este de așteptat să fie valabilă în perioada 15 februarie - 30 iunie 2024.
 
Cu toate acestea, prețurile globale la grâu au scăzut la cel mai mic nivel din aproximativ trei ani în cursul lunii noiembrie. Prețul pieței este cu 60% mai mic decât în martie 2022, când a început războiul ruso-ucrainean.
 
În același timp, exporturile de grâu ale Rusiei au crescut recent la un nou maxim istoric. Departamentul Agriculturii din SUA se așteaptă în prezent ca rușii să exporte aproximativ 50 de milioane de tone de grâu în sezonul 2022/23, față de recordul anterior de 47,5 milioane de tone din anul precedent.
 
Moldova, principalul exportator de semințe de floarea-soarelui pentru UE
Dacă vorbim despre floarea-soarelui, Uniunea Europeană anunță că a exportat 131.853 t, primele cinci destinații fiind: Pakistan, Bosnia-Herțegovina, Turcia, China și Regatul Unit. Exporturile au scăzut cu 9% față de aceeași perioadă a anului trecut, informează Lanțul alimentar
 
Importurile UE de floarea-soarelui au atins cifra de 190.619 t, în scădere cu 85% față de aceeași perioadă a anului trecut. Principalele surse de import sunt: Moldova (119.983 t, față de 108.093 t, în 2022 ), Ucraina ( scădere drastică de la 1.085.480 tone la 35.760 t/cota de piață actuală 18,8%, față de 86,7%, anul trecut ), China, Turcia, Argentina.
 
 
loading ...