USCĂM PORUMBUL CU CHELTUIELI ENORME SAU ÎL VINDEM CU UN PREȚ MIC. Ce facem cu umiditatea la recoltare, aflați MAI JOS

09 nov 2021
Chiar dacă anul acesta se preconiza o recoltă bună la porumb, de două ori mai mare decât anul trecut. Unii producători riscă să piardă din roadă, așa cum au recoltat porumbul când umiditatea era destul de înaltă. Iar acum, ca să-l poată comercializa, trebuie să-l usuce. Nu doar cheltuielile în plus sunt o problemă, dar și lipa uscătoriilor în multe raioane.
 
Președintele Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale” Igor Grigoriev, spune că producătorii trebuie să recolteze porumbul atunci când umiditatea aerului este cel mult 13%.
 
„În anii anteriori, producătorii strângeau porumbul și în luna decembrie, și în luna ianuarie, și în luna februarie, când umiditatea deja scădea. Problema este într-adevăr cu producătorii care au decis să recolteze porumbul la umiditatea aceasta mare, de 17-19%, și astăzi nu au unde să ducă roada. Până la porumb, a fost recoltă mare de cealaltă gamă de cereale și astăzi toate depozitele, toate elevatoarele sunt pline cu producție” susține Igor Grigoriev pentru IPN.
 
Chiar dacă această problemă ar putea avea o soluție, aceasta fiind uscătoriile de cereale, responsabilul de la ,,Agrocereale’’ a spus că acestea nu sunt suficiente pentru toți agricultorii care au nevoie de serviciul de uscare.
 
Puținele uscătorii de cereale care mai există în țară activează pe gaz, iar costurile erau exorbitante chiar și cu tarifele vechi la gaze” menționează Igor Grigoriev.
 
Solicitat de către echipa noastră, Isac Gabriel, agricultor din Telenești, ne-a mărturisit că au avut planuri mari pentru această recoltă, așa cum cantitatea porumbul pentru anul acesta a crescut de trei ori față de ce a recoltat anul trecut.
 
,, Dacă în timpul apropiat nu vom găsi o modalitate de a scădea umiditatea, sau dacă condițiile meteo nu se vor îmbunătăți pentru recolta porumbului, vom fi nevoiți să vindem porumbul la un preț mic. Așa cum cumpărătorii vor scade prețul la fiecare procent adăugător de umiditate. Uscătorii pentru cereale nu sunt atât de multe, de asta stăm toți în rând și nu ne putem vinde marfa’’ susține Isac Gabriel.
 
Amintim că porumbul poate fi păstrat sub formă de ştiuleţi sau sub formă de boabe. Sub formă de ştiuleţi este cea mai răspândită metodă de păstrare de la noi din ţară, pentru acest lucru porumbul trebuie să fie curat fără resturi vegetale cum ar fi pănuşi, frunze etc. păstrare porumbului sub formă de boabe, presupune de la început reducerea umidităţi de până la 14-15%.
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022
Din aceeași categorie

PĂTAREA RETICULARĂ ȘI ARSURA FRUNZELOR DE ORZ. Combatere și mod de prevenire

19 mai 2022

SECETA A AFECTAT NEGATIV CULTURILE DE GRÂU. Fermierii spun că vor recolta cantități mici în acest an

17 mai 2022

ESCROCHERIE CU CEREALE ÎN VALOARE DE PESTE 4 MILIOANE DE LEI

17 mai 2022

GRÂUL ATINGE PREȚURI RECORD. India a interzis exportul de cereale

16 mai 2022

FERMIERII DIN UTA GĂGĂUZIA ESTIMEAZĂ CĂ VOR AVEA MAI PUȚIN GRÂU, ORZ ȘI RAPIȚĂ ÎN ACEST AN

12 mai 2022

USCĂM PORUMBUL CU CHELTUIELI ENORME SAU ÎL VINDEM CU UN PREȚ MIC. Ce facem cu umiditatea la recoltare, aflați MAI JOS

USCĂM PORUMBUL CU CHELTUIELI ENORME SAU ÎL VINDEM CU UN PREȚ MIC

Ce facem cu umiditatea la recoltare, aflați MAI JOS

USCĂM PORUMBUL CU CHELTUIELI ENORME SAU ÎL VINDEM CU UN PREȚ MIC. Ce facem cu umiditatea la recoltare, aflați MAI JOS

loading ...