VREMEA CALDĂ FAVORIZEAZĂ APARIȚIA GĂRGĂRIȚELOR LA RAPIȚĂ

08 feb 2024
Atenție la gărgărița tulpinilor de rapiță și gărgărița tulpinilor de varză. Odată cu creșterea temperaturilor apar dăunătorii din cultura de rapiță. Insectele devin active la temperaturi de aproximativ 10 °C, vremea caldă și însorită din timpul zilei este cel mai bun stimulator de înmulțire pentru gărgărițe. Sunt primii dăunători ai rapiței, care pot provoca daune semnificative. Dacă nu protejăm la timp cultura de atacul larvelor gărgărițelor tulpinilor, ne putem trezi cu recolta compromisă (pagube de producție cuprinse între 50 si 100% în cazul unui atac puternic).
 
Fermierii, de obicei, se concetrează pe gărgărița tulpinilor de varză (Ceutorhynchus pallidactylus), ea apare puțin mai târziu și agricultorii încep monitorizarea mai târziu, dar nu trebuie să scăpăm de sub control nici gărgărița tulpinilor de rapiță (Ceutorhynchus napi).
 
Combaterea pe cale chimică a gărgăriţelor tulpinilor la hibernare se face atunci când se constată apariţia lor în capcane. Tratamentul trebuie aplicat imediat ce au apărut primii adulţi, înainte de depunerea pontei. Larvele din interiorul tulpinilor sunt foarte dificil sau chiar imposibil de combătut. După depunerea ouălor, practic, nu mai există metodă de combatere.Tratamentele preventive, de obicei, se realizează cu insecticide din grupa pyretroizilor de sinteză, cu acțiune prin contact și ingestie asupra adulților și larvelor.
 
Gărgăriţa tulpinilor de rapiţă dezvoltă o generaţie pe an. Adultul petrece perioda de repaus de toamnă şi iarnă în stadiu de pupă pe suprafeţele de rapiţă din anul precedent. Larvele eclozează primăvara la o tempetatură a solului de până la 7°C şi se hrănesc cu ţesuturile plantei provocând galerii ȋn tulpinile acestora. Adulţii fac perforaţii marginale pe vârful tulpinilor şi pe frunze unde depun ponta. Larvele rod galerii în măduva tulpinilor.
 
 
loading ...