TERRA-VITIS: „Recoltarea strugurilor extratimpurii s-a încheiat, trei TIR-uri au plecat spre România”

10 aug 2021
Terra-Vitis SRL a terminat azi recoltarea strugurilor de masă extratimpurii, chiar dacă au fost ploi și cei 138 de angajați au trebuit să iasă în câmp și sâmbăta, și duminica. În ciuda prognozelor experților din domeniu, potrivit cărora roada din acest an va fi una mult mai mică, podgoriile companiei din satul Burlacu, raionul Cahul au satisfăcut așteptările producătorului.

Contactat de AGROMEDIA, directorul SRL-ului, Petru Mihov, ne-a declarat că în acest an au avut plantate în câmp deschis cu struguri extratimpurii de masă 6 ha. De pe fiecare hectar au recoltat cca 11 tone, o parte fiind realizată pe piața locală, iar alte trei TIR-uri au mers la export în România.

„Vineri a plouat, ciorchinii erau copți și au început să crape, dar am ieșit cu bine din situație. Anul acesta este unul mai deosebit la capitolul intervenții extrasanitare, pentru că precipitațiile, temperaturile ridicate și umiditatea înaltă a creat focare de boli. Așa că am efectuat tratamente mai frecvente, cu distanța mai mică dintre ele.  Pe piața locală am dat strugurii angro, cu 11 lei per kg. La export va fi alt preț, în funcție de piață”, a menționat antreprenorul.



11 tone struguri per ha

Potrivit lui, întreprinderea Terra-Vitis cultivă mai multe soiuri de struguri, adunând o paletă de 130, și extratimpurii, și timpurii, și de masă, și tehnici. Principalul sort cultivat este Super Extra alb, hibridul cel mai rezistent la îngheț. Site-urile de profil ni-l prezintă ca fiind iubit de cultivatori pentru maturarea timpurie, randament ridicat și gust minunat. E un soi care poate fi recomandat atât pentru consum propriu, cât și pentru comerțul cu ridicata. Datorită supra-maturării, piața este în mare cerere și ciorchinii rezistă excelent la transportare. Boabele sunt bogate în vitamine și substanțe nutritive.

Strugurii extratimpurii nu au ajuns să fie la noi o cultură de top, deoarece cultivarea lor include anumite riscuri.

„E risc, pentru că soiurile nu prea sunt cunoscute, mai nou plantate la noi, nu s-au pretat încă la condițiile noastre climatice și nu au tot timpul aspect comercial pentru export la drum lung”, ne-a explicat antreprenorul, care a mai adăugat că începe perioada soiurilor timpurii.

Prima plantație din Moldova pe sistemul Gable

Podgoria de la Terra-Vitis a apărut în 2007, după care s-a extins, ultimii butași fiind plantați în 2017. Compania deține în prezent 41 ha struguri de masă, dar și soiuri tehnice care în acest an au creat mari griji viticultorilor. Condițiile drastice fitosanitare și-au lăsat amprenta, strugurii s-au îmbolnăvit și ei se întreabă dacă vor avea calitatea necesară pentru vin. Dl Mihov a menționat că în acest an, pe plantația lui și recolta de soiuri tehnice va fi una bună, cu excepția masivurilor de Feteasca Regală și Sauvignon, afectate grav de grindină.

Compania este cea care a înființat prima plantație din R. Moldova pe sistemul Gable.

„Acesta presupune construcția sub formă de Y, una nouă pentru noi, care am implementat-o prima data în 2007, acum avem 20 ha pe acest sistem. Suprafața foliară e un pic mai mare decât la sistemul Pergola și potențialul de recoltă e mai mare. La anul vom planta 6 ha pe sistemul Pergola. Iar pe 24 august invităm toți fermierii din viticultură la un seminar republican dedicat strugurilor de masă”, a comunicat dl Mihov.

Terra-Vitis a fost fondată în aprilie 2002 în baza G.Ț. ,,Mihov Petru”. La început întreprinderea gestiona aproximativ 400 ha de teren arabil, în prezent având la activ 1 913 ha de teren agricol în 6 primării din 3 raioane.
 
loading ...