50 DE MII DE TONE DE MERE MOLDOVENEȘTI AR PUTEA AJUNGE PE PIEȚELE EUROPENE

11 oct 2022
Exportul de mere moldovenești pe piețele Uniunii Europene poate atinge numărul record de 50.000 de tone, în perioada 2022-2023. Este afirmația ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Aceasta pe fondul unei reduceri semnificative a numărului de mere preconizate pentru anul în curs, mai precizează oficialul, transmite AGROMEDIA, cu referire la Radio Moldova.

În următorii ani, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare intenționează să dubleze cotele de export pentru produsele moldovenești care intră pe piața UE. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir

Bolya, susține că aceasta este o creștere semnificativă față de anul trecut.

Am ajuns la volumul de 80.000 de tone, pe care îl putem exporta în Uniunea Europeană. Anul acesta, Ministerul Agriculturii, împreună cu comunitatea de fermieri, și-a propus obiectivul de a-l atinge până în 2022-2023. volum de 50 de mii de tone de mere exportate către Uniunea Europeană (UE). În 2021, Republica Moldova a exportat 1.100 de tone de mere către UE. Este inacceptabilă această dimensiune agricolă, în care fermierii, împreună cu Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură, Ministerul Agriculturii și guvern, au investit zeci de milioane de euro. Ea (țara noastră) era extrem de dependentă de piața unică, ceea ce ne făcea absolut vulnerabili la orice problemă pe care o avea orice jucător de pe piața merelor, a explicat ministrul.

În Republica Moldova, suprafața totală a livezilor de meri este de aproximativ 57 de mii de hectare, aceasta fiind cea mai cultivată cultură din țară.

În 2022, se preconizează o recoltă de aproximativ 485 de mii de tone de mere, adică cu 180 de mii de tone mai puțin decât anul trecut din cauza condițiilor climatice nefavorabile.

Până acum, aproximativ 95% din exporturile moldovenești de mere au mers în Rusia. În prezent, din cauza embargoului impus de Federația Rusă și a războiului din Ucraina, producătorii din Republica Moldova au fost nevoiți să se adapteze și să găsească noi piețe. Totodată, la jumătatea lunii iulie, Uniunea Europeană a dublat pentru un an cotele de produse moldovenești care pot fi exportate fără taxe vamale pe piața UE. Acestea includ prune, mere, struguri, cireșe, suc de struguri, usturoi și roșii.

Anul acesta, numărul țărilor către care Republica Moldova exportă mere a crescut de la nouă la 29.

Până la sfârșitul acestui an, Republica Moldova ar putea semna și un Acord Liber cu Egiptul privind fructele moldovenești, care va extinde nivelul țării. oportunități de export.

Sursa: https://trm.md/
loading ...