AGRICULTORII CONTINUĂ ȘI ÎN ACEST AN SĂ-ȘI EXTINDĂ SUPRAFEȚELE DE LIVADĂ

22 mar 2022
Fermierii din țara noastră nu au renunțat la planurile pentru anul 2022. În pofida prognozelor mai puțin îmbucurătoare despre piața de desfacere a fructelor moldovenești, aceștia vor continua să planteze livezi tinere, transmite AGROMEDIA, cu referire la EAST-FRUIT.com.

Producătorii mari de material săditor susțin că până la jumătatea lunii martie nici un fermier nu a reziliat contractul încheiat anterior pentru achiziționarea materialului săditor pentru culturile pomicole perene. În unele pepiniere, agricultorii chiar au fost nevoiți să mărească numărul de puieți, deoarece din cauza toamnei secetoase din 2021, unii dintre clienții lor au amânat plantarea pentru primăvara acestui an.

Cu toate acestea, specialiștii susțin că perspectivele pentru investiții în anul 2022, în sectorul horticol din Moldova încă sunt neclare. Din toamna anului trecut, fermierii sunt îngrijorați din cauza creșterii galopante a prețurilor la îngrășămintele minerale și la resursele energetice. Producătorii de mere s-au trezit într-o situație deosebit de dificilă, rămânând brusc fără piețe de desfacere. Puțini dintre ei și-au exprimat încă intenția de a smulge livezile de meri, dar numărul acestora ar putea crește (în cinci ani, suprafața totală a plantațiilor acestor fructe din țară a scăzut cu aproximativ 3 mii de hectare, până la 49 de mii de hectare).

Potrivit Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură AIPA, în 2021, în Moldova au fost plantate doar 1,9 mii hectare de livezi noi (în 2020 - puțin peste 2,3 mii hectare, în 2019 - 3,3 mii hectare). Iar livezi de fructe multisâmburoase anul trecut au fost plantate circa 1,1 mii hectare (în 2020 - 1 mie de hectare), fructe cu sâmburoase - 804 hectare (în 2020 - 1,3 mii hectare).
loading ...